Stresul

Anumite cercetări efectuate au arătat că,numai văzând o persoană anxioasă,îţi poate declanşa şi ţie cortizolul,adică hormonul de stres. În alte cercetări,oamenii au devenit mai alerţi în momentul în care au fost expuşi la mirosul nedetectabil de sudoare al unei persoane stresate.

Singurătatea

Potrivit unui studiu reiese că o persoană poate dezvolta o stare de izolare. Singurătatea îi face pe oameni mult mai negativi,iritabili şi defensivi,mai ales atunci când se află în anumite locuri noi sau în cadre sociale neaşteptate. Oamenii singuri tind să fie şi mai răutăcioşi din fire,ca parte a sistemului defensiv,iar cealaltă persoană,va simţi nevoia să facă la fel. Şi,astfel,ciclul continuă.

Frica

Ştii cum teama are capacitatea de a se răspândi rapid printre oameni,indiferent de colectiv? Se pare că şi asta are o explicaţie şi se leagă tot de sudoare. Când participanţii la un studiu simţeau transpiraţia unei persoane speriate,s-au confruntat cu expresii faciale îngrozite,puls accelerat,stare alertă,ceea ce demostrează că teama este transmisibilă şi pe alte căi,ca metodă de prezervare (supravieţuire) instinctivă.

Dezgustul

Feromonii,acele semnale chimice,pot comunica,de asemenea,dezgustul,potrivit aceluiaşi studiu,care a examinat frica. Participanţii au avut expresii de respingere şi repulsie în momentul în care au detectat sudoarea unei persoane dezgustate.

Bucuria

Emoţiile noastre pot fi transmise rapid şi subtil către alte persoane,chiar şi neintenţionat. De exemplu,atitudinea veselă a unui simplu angajat,să spunem,poate anima întregul colectiv.

Mâncărimea

Atunci când vezi pe cineva că se scarpină,anumite părţi ale creierului,implicate în percepţia fizică a mâncărimii,se activează,probabil din cauza tendinţelor noastre empatice. Deci,dacă nu vrei ca alţii să creadă că ai vreo erupţie cutanată,încearcă să priveşti în altă parte atunci când vezi pe cineva că se angajează în ale „puricatului”.


Citeşte şi:

Antidoturi pentru frică

Băuturile cu îndulcitori cresc riscul de depresie