Mama, tata şi copilul – primul concediu în familie

1 70064 original jpg jpeg

Primul concediu în familie, cu un copil mic –sau chiar doi! – la bord, poate fi o adevărată provocare. Învaţă să te organizezi din timp, pentru ca totul să meargă ca pe roate!

O piatră de încercare

Prima vacanţăîn familie,în formaţia „mama,tata şi copilul”,este o piatră de încercare. Concediile următoare îi vor purta amprenta. Când e momentul pentru primul sejur în familie? Dacă eşti cutezătoare,poţi să te aventurezi de îndată ce simi că eşti pregătită pentru toţi nervii,eforturile şi responsabilităţile care decurg din acest demers – dar,ca să fii sigură,aşteaptă mai bine ca bebeluşul să treacă de vârsta de 1 an. Micuţii,în general,suportă mai greu decât adulţii schimbările de mediu,de alimentaţie,variaţiile bruşte ale temperaturii. Dacă vrei la mare,pediatrul îţi va spune să-ţi fereşti puiul de expunerea directă la soare,înainte de împlinirea vârstei de 2-3 ani. În schimb,mititelului îi prieşte la munte,unde aerul e mai respirabil.

Pregătirile prealabile

Nu pleca cu cel mic în concediu înainte de consulta pediatrul. Apoi,fă o rezervare în avans,optând fie pentru un loc în care ai mai fost şi te-a impresionat plăcut,fie pentru unul recomandat de o pesoană de încredere,care are copii. Bagajele trebuie pregătite din timp,  astfel încât să fie gata cu o zi,două înainte de plecare. Încearcă să faci un compromis:valizele trebuie să conţină obiecte de primă necesitate,dar să nu fie încărcate excesiv. Chiar şi cu maşina personală,un surplus de bagaje este un chin. Aşadar,fă o listă cu obiecte de care ai absolută nevoie. Celelalte se pot cumpăra şi de la faţa locului. Trusa medicală e obligatorie – consultă-te cu pediatrul.

Cu avionul sau cu maşina?

Pentru familiştii cu copii,recomandabilă e călătoria cu maşina proprie. Alternativele mai sigure sunt trenul sau autocarul. Avionul este şi el o soluţie rapidă,dacă zborul nu durează prea mult. Atenţie însă la sensilibităţile odorului tău – mulţi mititei nu suportă călătoriile pe distanţe lungi. De aceea,recomandate sunt călătoriile cu posibilitatea unor escale/pauze de mâncat,de mers la toaletă sau destinate unor mici plimbări revigorante,care alungă amorţeala şi plictisul.