În funcţie de tipul de mătreaţă,tratamentele diferă,spun specialiştii. Astfel,cel mai adesea,cauza apariţiei mătreţii este o piele a capului prea uscată. În acest context,părul trebuie spălat cu un produs non-agresiv,care hidratează scalpul.

Întrucât mătreaţa mai poate apărea şi după vopsirea părului,se recomandă folosirea unor uleiuri speciale pentru scalp. Acestea se lasă să acţioneze timp de 10-20 de minute,după care se intervine cu un şampon adaptat tipului de păr.

Specialiştii atrag atenţia că mătreaţa nu este o problemă care apare doar în cazul persoanelor care au pielea capului uscată.

Şi excesul de sebum de la nivelul scalpului poate duce la apariţia mătreţii.Dacă nu şamponezi părul suficient de bine şi nu clăteşti temeinic,sebumul secretat şi pielea capului interacţionează formând mătreaţa.

Însă,dermatologii subliniază că existenţa mătreţii poate fi şi un semn al mai multor afecţiuni dermatologice. Cea mai răspândită este dermatita seboreică,afecţiune care are ca principal simptom:scalpul roşu şi “uleios”,acoperit de cruste albe sau gălbui,care pot afecta şi alte zone cu sebum ale corpului.

De aceea,păstrarea unei igiene capilare adecvate şi urmarea unui tratament indicat de specialişti sunt paşi extrem de importanţi în combaterea mătreţii.

În unele situaţii,chiar şi nişte comprese îmbibate în ser fiziologic şi câteva picături de oţet,lăsate la nivelul zonei afectate timp de 10 minute în fiecare zi,sau o mască capilară cu ulei de măsline şi acid salicilic-o dată sau de două ori pe săptămâna-pot curăţa foarte eficient scalpul.