Specialiştii atenţionează că această creştere a nivelului de colesterol poate implica o mărire a riscului de boli vasculare.

Colesterolul ridicat are un efect dăunător asupra pereţilor arterelor,provocând îngustarea acestora,ceea ce duce la apariţia afecţiunilor cardiovasculare.

Cheia pentru a menţine controlul asupra colesterolului şi a preveni riscul cardiovascular se bazează pe o alimentaţie variată şi echilibrată,în care este important să se acorde prioritate alimentelor de origine vegetală. Fructele uscate şi peştele gras aduc grăsimi nesaturate,fapt pentru care este mai bine să le consumăm în locul celor cu un aport mare de grăsimi saturate.

Specialiştii recomandă,de asemenea,cinci porţii de fructe şi legume pe zi,de preferinţă proaspete şi locale;înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate;legume combinate cu cereale,peşte sau carne albă;lapte şi produse derivate degresate şi cu un nivel scăzut de sare şi includerea unor alimente funcţionale care reduc nivelul colesterolului din sânge.