BERBEC

Berbecul rezistă destul de bine la tensiuni. Fiind hiperenergic,curajos şi optimist,nu oboseşte şi nu se teme de dificultăţi. Aleargă după provocări şi este mai eficient când evoluează sub presiune. Se poate spune că stresul este hrana acestor nativi.
Cum reacţionează la stres:În condiţii frustrante,nativul berbec poate avea accese de furie sau violenţă. Acestea îi cauzează de cele mai multe ori migrene,sinuzite,dureri de dinţi,inflamaţii sau infecţii,eventual hipertensiune sau accidente vasculare.
Cum se relaxează:Alcoolul,tutunul şi cafeaua nu-i priesc,ci îi accentuează dezechilibrul energetic. Pe de altă parte,sportul,gimnastica şi participarea la orice fel de concursuri sau competiţii au un efect pozitiv asupra lui.

TAUR

Destul de echilibrat,calm şi prevăzător,Taurul se enervează greu şi reuşeşte să ocolească de departe situaţiile stresante. Fiind un semn al posesiunilor şi al certitudinilor,două lucruri îl supără:privarea şi schimbările neprevăzute. Suporta greu perioadele de lipsuri materiale.
Cum reacţionează la stres:Face de obicei o fixaţie pe drama lui şi se închide în sine sau le repetă obsesiv celor apropiţi problemele care îl macină.
Cum se relaxează:Achiziţionarea unui obiect pe care şi-l doreşte mult îi risipeşte temerile. La fel,o iesire în parc sau la iarbă verde. Femeia taur răspunde bine la terapia cu uleiuri aromate,iar bărbatul la muzică.

GEMENI

Gemenii au nevoie de stimuli şi răspund bine la provocări,dar pe termen scurt. Un efort intelectual de lungă durată aduce riscul surmenajului. Fizic,sunt in continua miscare. Inclusiv în plan socio-afectiv,sunt născuţi să fie liberi,iar relaţiile sufocante şi singurătatea sunt un chin pentru ei.
Cum reacţionează la stres:Se foiesc,îşi rod unghiile,fumează peste măsură. Devin nerăbdători,rebeli,uşor iritabili,nesinceri,inconstanţi. Lasă totul baltă fără avertisment şi fără să le pese de consecinţe.
Cum se relaxează:E bine să-şi acorde scurte pauze "tehnice". Le sunt de folos un somn zdravăn,o plimbare cu bicicleta,o partidă de ping-pong,o întâlnire cu prietenii,suplimentele de magneziu şi lecitina.

RAC

E hipersensibil. Orice agresivitate exterioară,orice invadare a spaţiului personal,orice conflict,orice dezacord sentimental este resimţit la nivel maxim,îl consumă,se transformă în dramă. Capricios,discret şi foarte subiectiv,e greu de prevăzut ce anume îl stresează şi în ce măsură.
Cum reacţionează la stres:Nu se exteriorizează,nu luptă deschis,rar spune ce-l macină. Devine deprimat,moale şi pesimist. Nu mai mănâncă sau,dimpotrivă,se îndoapă nervos. Uneori se poate refugia in alcool.
Cum se relaxează:Prin pictură,broderie,bricolaj sau cu ajutorul unui jurnal intim,în care scrie tot ceea ce îi este greu să spună cu voce tare,prin lectură. Sprijinul familiei este esenţial.

LEU

Eşecul este cel mai cumplit coşmar al lui,îl doboară psihic. Pentru el contează cel mai mult reputaţia. Este o fire mândră şi dominantă,suferă când nu este apreciat,respectat şi ascultat.
Cum reacţionează la stres:Cu furii,crize de nervi,temeri,angoase,obsesii. Dar se mobilizează rapid,concentrându-se numai asupra obiectivului. Atacă frontal,agresiv,dar cinstit.
Cum se relaxează:Îl susţin încrederea apropiaţilor,dar şi filmele,spectacolele sau o carte bună;îmbunătăţirea imaginii prin îngrijiri cosmetice,masaj,croitor,jogging,fitness,aerobic;achiziţionarea unui obiect de artă sau de lux ori o vacanţă prelungită.

FECIOARĂ

Fecioara este un spirit complex,exigent şi responsabil,cu un temperament nervos. O persoană care se stresează destul de uşor. Îşi face griji pentru orice nimic. Nu rezistă bine nici fizic,nici psihic la eforturile intense şi de durată.
Cum reacţionează la stres:Dezvoltă nelinişti,inhibiţii,mici depresii,fobii şi manii. Are stări de epuizare,probleme intestinale,migrene,crize biliare.
Cum se relaxează:Nu se încarcă cu mai mult decat poate duce. Timpul pierdut cu mărunţişuri şi reproşuri ar trebui înlocuit de pauzele recuperatoare. Ceaiurile de plante,laptele cald cu miere,băile cu săruri,lucrul de mână,puzzle,florile şi animalele au un efect calmant.

BALANŢĂ
Decepţiile sentimentale,necazurile partenerului,neînţelegerile cu colaboratorii,răceala colegilor sau ostilitatea şefilor o consumă înfiorător. Deoarece singurătatea e inacceptabilă,are tendinţa de a acceptă compromisuri care în timp ajung să o apese.
Cum reacţionează la stres:Dacă starea de dezechilibru se prelungeşte,balanţa se adumbreşte,se ofileşte şi sfârşeşte prin a se îmbolnăvi.
Cum se relaxează:Un anturaj plăcut şi vesel,dansul,tenisul,o lectură bună şi mai ales atenţiile şi încurajările partenerului sunt nepreţuite. La fel,un fard bun,o rochie nouă sau un tuns proaspăt pot face minuni.

SCORPION

Caută încordarea,dar frământările lui sunt profunde,complicate şi mai durabile decât ale Berbecului. Stresul e la el un dat cotidian,ce atinge cote alarmante doar când:adulmecă primejdia planând asupra celor dragi,intră în febra bănuielilor sau când luptă pentru o miză mare,atunci când e umilit,trădat sau îi e înfrântă voinţa.
Cum reacţionează la stres:. Devine frustrat,angoasat,închis,sarcastic,pesimist. Nu are linişte până nu obţine ce vrea. Are puseuri autodistructive:nu doarme,nu mănâncă,se expune pericolelor,bea. Femeile au tulburări de ciclu.
Cum se relaxează:Refuză sfaturile,dar îi fac bine dragostea şi încrederea,exerciţiile de relaxare,o plimbare prin frig,ploaie sau furtună,duşurile scoţiene şi şedinţele de psihanaliză.

SĂGETĂTOR
Încrezator şi de un optimism inconştient,Săgetatorul e,de regulă ferit de stres. Trăieşte cu speraţa că totul va sfârşi în favoarea sa. Freamătă în faţa unor proiecte grandioase,se înflăcărează pentru o idee,face eforturi pentru a apărea cât mai bine în societate,se enervează când este constrâns.
Cum reacţionează la stres.Se exteriorizează,se ambalează,se înfurie,se revoltă,se descarcă şi se calmează. Spune ce gândeşte într-o manieră directă,lipsită de tact. Când nu biruie,evadează spre alte zări.
Cum se relaxează:Prin întâlniri vesele cu amicii,excursii în aer liber,călătorii îndepărtate,o masă bună şi un somn sănătos. Compania animalelor îi risipeşte tensiunile. Şi şofatul îl poate relaxa.
 

CAPRICORN

Capricornul caută să preîntâmpine stresul prin prudenţă,disciplină şi diplomaţie. Orgolios,suportă greu jignirile şi desconsiderarea. Se consumă mult pentru carieră. Cea mai mare spaimă e să nu piardă controlul,inclusiv în viaţa intimă.
Cum reacţionează la stres:Îţi ascunde cât poate de mult slăbiciunile şi emoţiile. Un plus de sobrietate,de tăcere sau de melancolie ar fi,poate,un semn. Nevoia de singurătate,de izolare este un indiciu sigur.
Cum se relaxează:Îl remontează liniştea,aerul curat,muntele şi pădurile,muzica clasică,băile calde,sucurile naturale,suplimentele cu vitamine şi minerale,serviciile unui masseur,grădinăritul. Preocupările mentale abstracte (meditaţia,filozofia,metafizica) îl echilibrează interior.

VĂRSĂTOR

Este maestrul reacţiilor paradoxale şi poate să se comporte diferit în situaţii identice. E un optimist energic şi idealist,care iubeşte schimbările,noul,experimentele,provocările. Nu suportă ca cineva să atenteze la independenţa lui,să fie contrazis,să i se dicteze ce să facă şi,mai ales,ce nu.
Cum reacţionează la stres:Devine neliniştit,iritabil,încăpăţânat,rebel,nu pregetă să facă schimbări radicale atunci când situaţia incomodă persistă. Schimbă slujba,divorţează.
Cum se relaxează:Evită să se implice în rezolvarea problemelor altora şi reduce excitantele (cafea,alcool,tutun). Îi fac bine remediile naturiste sau neconvenţionale (extracte de plante,acupunctura,cromoterapia),dar şi suplimentele de magneziu.

PEŞTI

Peştii ascund o mare vulnerabilitate. Se tulbură când au probleme emoţionale. Dezamăgirile sentimentale,grijile legate de familie şi prieteni îi afectează profund. Dezordonaţi şi fantezişti,întâmpină mari dificultăţi în perioadele de presiune şi aglomerare.
Cum reacţionează la stres:Devin confuzi,obosiţi şi dezorientaţi,se frământă,se sustrag realităţii neplăcute apelând la calmante,somnifere,alcool.
Cum se relaxează:Un anturaj tonic şi constructiv,sfatul unui prieten lucid şi pragmatic le întăreşte moralul. Agenda de lucru îi ajută să se organizeze. Remediile homeopatice,reflexoterapia,aromoterapia,hidromasajul îi susţin.