Cei mai mulţi calculi renali sunt formaţi din calciu şi apar din cauza modificării concentraţiei acestui mineral în urină. Factorii genetici pot fi o cauză, dar şi lipsa hidratării corespunzătoare, tulburări hormonale, boli inflamatorii inestinale şamd. Uneori, pietrele la rinichi de dimensiuni foarte mici, sub 5 mm, se elimină pe cale naturală, fără a provoca durere. Doctorii recomandă în aceste cazuri consumul de lichide, adică minimum 10 căni cu apă plată, zilnic. Pentru dizolvarea şi eliminarea calculilor renali, fitoterapeuţii te sfătuiesc să încerci o serie de plante care au efect diuretic: merişorul, cozile de cireşe, mătasea de porumb, frunzele de mesteacăn.  

Bine de ştiut! Dacă pietrele renale sunt mari, nu se recomandă consumul de plante cu efect diuretic, existând riscul ca aceşti calculi să pornească pe căile urinare provocând o colică renală (criză de rinichi), infecţii sau chiar hidronefroză - blocajul rinichilor.  

Truc CPF 

Există metode pentru a preveni formarea de calculi renali prin depunerea de acid uric, substanţă din urină care conţine azot şi rezultă în urma degradării metabolice a proteinelor. Dacă acesta se regăseşte în sânge în exces, se va acumula sub formă de microcristale de urat şi va cauza litiaza renală, adică pietrele la rinichi. Foloseşte o infuzie de turiţă mare. Pui o lingură de plantă la o cană de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute. Bei 2-3 căni pe zi. Cura o ţii minimum 2 luni.

Ştiai că...

...pietrele la rinichi se formează cel mai des între 20 şi 40 de ani, bărbaţii fiind de trei ori mai afectaţi decât femeile?

Frunzele de mesteacăn, efect diuretic

Frunzele de mesteacăn au efect diuretic, ajutând organismul să elimine o mare cantitate de lichide din ţesuturi. Urinatul des, datorită remediilor pe bază de mesteacăn, nu va duce la iritaţii la nivelul rinichilor, ci din contră: va ajuta la dizolvarea pietrelor şi va preveni retenţia de apă, mai ales la nivelul picioarelor. De asemenea, se va produce şi eliminarea substanţelor nocive din corp (uree, azotaţi, cloruri şi acid uric). Frunzele de mesteacăm luptă şi contra microbilor şi bacteriilor (Escherichia coli şi stafilococul auriu), prevenind infecţiile. Faci o infuzie din 2-3 linguri de frunze de mesteacăn la o cană de apă clocotită. Laşi să se infuzeze 10-15 minute, apoi strecori. Pui un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, în timpul răcirii, pentru neutralizare. Consumi ceaiul după 6 ore. Bei infuzia respectivă într-o singură zi, în 3 reprize.

Mătasea de porumb, împotriva colicilor renale

Nu e necesar să o cumperi de la magazinele naturiste, îţi poţi face provizii în perioada când apare porumbul. Speli mătasea acestuia şi o pui la uscat, apoi o depozitezi în borcane sau pungi de hârtie închise la culoare. Faci o infuzie din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute şi strecori. Bei 2 căni pe zi astfel: prima cană de infuzie o bei dimineaţa, înainte de masă, iar cea de-a doua, pe parcursul zilei.

Merişorul, bun în caz infecţie 

Frunzele de merişor (coacăz de munte) sunt recomandate de specialişti pentru că ajută în procesul diurezei şi acţionează şi ca dezincfectant al rinichilor. Luptă împotriva inflamaţiilor produse la nivelul căilor uro-renale. Faci o infuzie din 2 linguriţe de frunze de plantă la o cană de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute şi strecori. Bei 1-2 căni pe zi, fără zahăr. Fitoterapeuţii spun că e bine ca la acest remediu să adaugi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, pentru neutralizarea lichidului.

Atenţie! Acest leac este interzis bolnavilor cu insuficienţă renală gravă!

Cozile de cireşe elimină nisipul 

Dacă te confrunţi cu o colică renală, sau ai nisip ori pietre micuţe la rinichi, poţi încerca un remediu pe bază de cozi de cireşe. Procedezi astfel: faci un decoct din 3 linguri de cozi de cireşe la 500 ml de apă clocotită. Laşi să fiarbă la foc încet, 10 minute, apoi laşi deoparte circa 25 de minute şi strecori. Bei acest decoct pe durata întregii zile.