Mănâncă alimente cu proprietăţi antioxidante

Dacă îţi doreşti un ficat sănătos, asigură-te că dieta ta include alimente bogate în antioxidanţi. Printre cele mai recomandate se numără: afinele, merişoarele, murele, zmeura, căpşunile şi anghinarea. De asemenea, sucurile proaspete din frunze de păpădie, sfeclă sau iarbă de grâu au proprietăţi antioxidante foarte puternice.

Limitează consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool determină eliberarea substanţelor toxice în organism, care pot fi dăunătoare ficatului. Una dintre cele mai frecvente cauze ale afecţiunilor hepatice este consumul în cantităţi mari de alcool, care poate duce în 37% din cazuri la deces. De asemenea, şi obiceiul de a bea frecvent alcool, dar în cantităţi reduse poate fi dăunător, putând determina apariţia ficatului gras.

Consumă mâncare organică

Alimentele organice sunt cele care nu conţin pesticide, hormoni adăugaţi sau antibiotice, în cazul celor de origine animală. Cu alte cuvinte, dacă doreşti să îţi protejezi ficatul, ar trebui să te fereşti de mâncarea cu adaos de chimicale şi de aditivi. De aceea, citeşte cu atenţie etichetele produselor înainte de a le cumpăra şi informează-te cu privire la sursa din care provin.

Ai grijă la siluetă

Supraponderabilitatea determină acumularea depozitelor de grăsime în ficat, ducând, în timp, la inflamaţii. Din acest motiv este recomandat să îţi ţii greutatea sub control, ţinând cont de câteva reguli simple: consumă cât mai multe legume şi fructe, evită dulciurile, produsele de patiserie, alimentele grase şi programează-ţi mesele la ore fixe, în aceeaşi zi, nu mai târziu de ora 19, când arderile sunt încetinite.

Practică sport cu regularitate

Exerciţiile fizice te ajută să îţi menţii greutatea corporală şi au, în acelaşi timp, şi un impact pozitiv asupra ficatului tău. Potrivit studiilor, s-a constatat că mai mult de 150 de minute de activitate fizică pe săptămână (adică jumătate de oră de exerciţii, de 5 ori pe săptămână) sunt suficiente pentru a îmbunătăţi nivelul enzimelor hepatice.

Fereşte-te de contaminarea cu virusul hepatic

Hepatita este o inflamaţie apărută la nivelul ficatului, fiind cauzată deseori în urma contaminării cu un virus. Există trei tipuri de hepatită: A, B, C – toate fiind contagioase. Hepatita B se răspândeşte în urma sexului neprotejat, de aceea este indicat să foloseşti prezervativ de fiecare dată. De asemnea, în cazul procedurilor care implică folosirea acului, acesta trebuie să fie steril.