Vedetă în bucătărie de 3 000 de ani 

Acum 3 milenii,muştarul era cultivat,cu sârg,în China. Graţie împăratului Carol cel Mare al Franţei,boabele albe ajung şi în grădinile mânăstirilor din jurul Parisului. De aici,până la muştarul de Dijon,nu mai era decât un pas...

Savoarea lor e nepreţuită în bucătăria internaţională. În afară de condiment în sosuri şi tocăniţe,sunt folosite pentru a „îndulci” anumite preparate acide,şi au şi efect conservant. Sunt benefice pentru sănătate:triptofanul,considerat „aminoacidul fericirii”,se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar.

Marii bucătari au un truc,pentru a „scoate” ce e mai bun din seminţele cu pricina:le prăjesc,pe sec,în tigaie,timp de câteva zeci de secunde,înainte de a adăuga carnea,legumele şi alte ingrediente de bază.

Medicament contra balonărilor

Mult timp,boabele de muştar au fost prescrise drept medicament,pentru a alina durerile de stomac,indigestiile,balonările,constipaţiile... şi se mai spunea că sunt un tratament excelent împotriva paraliziei.

Treptat,„doftorii” au renunţat să le mai prescrie,mai ales că,în cantităţi mari,puteau provoca intoxicaţie la bolnavii mai sensibili.

Medicina naturistă de azi continuă să laude virtuţile micilor seminţe,care pot fi utilizate sub formă de făină,ulei sau suc.

Excelent remediu în caz de gripă

În uz extern,sub formă de cataplasme,bobiţele de muştar sunt un excelent remediu în stările gripale:pot descongestiona căile respiratorii în caz de bronşită,alină durerile reumatismale,fac să dispară vânătăile,alungă febra,şi au efect revulsiv (provoacă o iritaţie locală a pielii,cu rol de a stimula sistemul nervos sau pentru a face să înceteze o stare inflamatorie).

Înainte de a pune cataplasmele cu făină de muştar,obligatoriu trebuie aplicat pe piele un strat de cremă grasă (vaselină). Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub 10 ani sau la persoanele cu piele sensibilă.

Cataplasme cu muştar

Ai nevoie de:

-făină de muştar

-apă caldă

-un tifon mare sau o şosetă curată

Preparare:răşneşte 3 linguri de boabe de muştar,apoi amestecă progresiv cu apă,ca să obţii o pastă groasă. Pune pasta în tifon sau în şosetă (ca într-un săculeţ,pe care-l legi bine la gât) şi aplică pe zona bolnavă. Acoperă cataplasma cu fulare groase din lână,lasă să acţioneze timp de jumătate de oră – o oră (cât poţi să suporţi).


Citeşte şi:

Ce nu ştiai despre miopie

Limbajul trupului îţi spune de ce boli suferi