Printre cele mai des întâlnite motive şi simboluri populare moldoveneşti este simbolul solar,care este des brodat pe iile româneşti,vopsit pe pereţii caselor,pe garduri,şi este evidenţiat,cum altfel?,dacă nu printr-un soare sau o floarea-soarelui,în formă de cerc.

Acesta este un motiv care aminteşte de divinitate,dar şi de temperaturile ridicate ale soarelui,care pot da viaţă şi regenera natura. Faptul că este în formă rotundă te duce cu gândul la ciclicitatea vieţii.

Motivele florale şi vegetale

Copaculcu ramuri este aproape la fel de des regăsit în tot ceea ce îi înconjoară pe moldoveni. Motivele inspirate de natură,în special copacul,semnifică viaţa lungă şi,deopotrivă,înţelepciunea,reînvierea şi viaţa,în ansamblul ei.

Frunza de viţă de vieşi ciorchinii sunt brodaţi cu fir verde,mov şi albastru şi simbolizează faptul că oamenii din zonă lucrează viile şi culeg roadele,ca să facă licori bune de băut şi vândut. De asemenea,viţa de vie e semn de prosperitate.

Iată o listă tradusă cu motive populare moldoveneşti

Arborele vieţiieste motiv simbolic foarte răspândit pe covoare,ceramică,sculpturăîn lemn,şi se regăseşte în cultura multor popoare.

Brad,motiv fitomorf,se regăseşte în ritualuri,ceremonii,folclor,în broderii,ceramică,arta lemnului şi semnifică „tinereţea fără bătrîneţe şi viaţa fără de moarte”.

Coasta vacii,asa se numeşte o compoziţie simbolică din pătrate mici,colorate în multe nuanţe şi aranjate în dungi diagonale sau orizontale,în gama curcubeului,şi întrerupte cu zone negre. Acest motiv popular moldovenesc vrea să ducă cu gândul la câmpul negru lat ‒ pământul mult şi bogat al boierilor,iar pătrăţelele mici şi colorate – terenurile mici şi lutoase ale ţăranilor;

Hora fetelor (foto)este un cunoscut motiv antropomorf des răspândit în arta populară din partea de nord a ţării,dar şi peste Prut. Acest model apare în centru,în broderia ştergarelor,şi simbolizează dansul fetelor în jurul miresei,când o petrec de acasă.

Inimă– motiv regăsit pe broderii şi croşetare,reprezentând dragostea.

Jemnăeste un alt simbol important în cultura tradiţională moldovenească şi înseamnă pâinea ritualică sacră. Cine coase asemenea simbol pe ştergare sau pe alte ţesături preţioase îşi doreşte belşug în casă şi în viaţă.

Potcoavaeste un motiv brodat în ţesături şi covoare,agăţate deasupra uşii,care simbolizează norocul şi fericirea în casa omului.

Rombul,unul dintre cele mai des întâlnite motive tradiţionale pe ţesături şi lemn simbolizeazăcultul soarelui.

Sursă foto:semne-cusute.blogspot.com/