Ingrediente

1 kg făină
30 g drojdie proaspătă
4 ouă
200 g zahăr
150 g unt
400 ml lapte
1 praf de sare
1 linguriţă esenţă de rom
1 linguriţă esenţă de vanilie


Pentru decor

2 linguri miere
2-3 linguri zahăr
1 linguriţă scorţişoară

Mod de preparare

Freci drojdia cu 2-3 linguri zahăr, 2 linguri făină şi 2 linguri lapte până când obţii o pastă. Laşi maiaua la crescut 15 minute, apoi o adaugi peste făina cernută. Dizolvi zahărul în restul de lapte cald, apoi topeşti untul şi-l laşi la răcorit.
Torni laptele treptat peste făină, adaugi ouăle, sarea şi esenţele. La final, adaugi untul şi frămânţi până când obţii un aluat moale, dar care nu se mai ţine de mâini. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la crescut, la temperatura camerei, până când îşi dublează volumul.
Dai drumul la cuptor şi tapetezi o tavă. Împarţi aluatul în bucăţele egale, din care întinzi cu mâna fâşii asemenea unor sfori. Le împleteşti sub forma cifrei opt şi le aşezi în tavă, cu spaţii între ele. Dai tava la cuptor până când se rumenesc mucenicii. Îi ungi cu miere, apoi presari zahărul amestecat cu scorţişoara.