Din cauza virozelor sau alergiilor, mucoasa care căptuşeşte cavitatea nazală şi sinusurile se irită şi secretă exces de lichid, ceea ce duce la înfundarea nasului.

Inhalaţii cu ulei de mentă

Pentru a elibera căile respiratorii, inhalaţiile cu uleiuri esenţiale sunt cele mai recomandate. Uleiul de mentă te ajută să scapi de congestia nazală. Pune la încălzit un litru de apă, într-un vas cu deschidere mare, ia de pe foc, adaugă puţin ulei de mentă şi acoperă capul cu un prosop. Stai cu capul aplecat deasupra vasului 10-15 minute, inhalând adânc. Este recomandat să faci inhalaţiile seara, înainte de culcare, deoarece uleiul de mentă are şi efect relaxant.


Pe lângă ulei esenţial de mentă, poţi folosi pentru a elibera căile nazale şi ulei de eucalipt.

Comprese cu apă caldă

În timpul zilei poţi încerca compresele cu apă caldă. Încălzeşte apă, înmoaie un prosop, stoarce-l şi aşază-l peste nas, fără a acoperi căile respiratorii. După ce prosopul s-a răcit, înmoaie-l din nou în apă fierbinte. Suflă nasul până când vei putea respira mai uşor.

Soluţie cu sare de mare

Deoarece picăturile nazale nu trebuie utilizate pe termen lung, poţi încerca o soluţie preparată în casă. Fierbe 50 ml de apă, apoi combin-o cu un vârf de cuţit de sare de mare. Amestecă până când se dizolvă sarea şi toarnă soluţia obţinută într-o sticluţă cu picurator. Pune câte 1-2 picături de soluţie în fiecare nară, de 3 ori pe zi.

Cataplasme cu hrean sau ceapă

Întrucât aceste ingrediente au un miros înţepător şi efect antiinflamator, ajută la descongestionarea căilor respiratorii. Curăţă o bucată de hrean sau o ceapă, apoi dă-o prin răzătoare. Pune 3-4 linguri de rădăcină sau legumă rasă pe o bucată de tifon mai groasă, pe care o aşezi pe frunte, 10-15 minute. Poţi înlocui ceapa sau hreanul şi cu o bucată de ghimbir ras, amestecat cu oţet de mere.