De regulă, este cauzată de virusuri şi bacterii. Spre deosebire de o răceală banală, sinuzita are o durată mai mare şi poate persista între 4 şi 12 săptămâni. De asemenea, în cazul unei infecţii sinusale, culoarea mucusului se schimbă de la galben la verzui. Persoanele care au polipi nazali, rinite alergice, răceli netratate sau virusuri gripale au o predispoziţie pentru sinuzită.

Acută sau cronică

Sinuzita poate fi acută sau cronică, infecţioasă sau necotangioasă. Ea variază ca severitate în funcţie de durata inflamaţiei. Sinuzita acută se manifestă prin secreţie purulentă la nivelul foselor nazale, dureri sinusale şi faciale, febră şi scăderea mirosului. Sinuzita cronică are o durată mai mare, de până la 3 luni, şi se manifestă prin durere continuă, obstrucţie nazală şi secreţie purulentă intranazală. Există şi sinuzita recurentă, care apare de mai multe ori pe parcursul anului şi nu poate fi tratată cu medicamente. Diagnosticul corect este pus abia după ce se se efectuează un examen imagistic, cum ar fi o radiografie la sinusuri sau un computer tomograf, sau prin intermediul unei endoscopii nazale.

Cum tratezi infecţia sinusurilor

Este necesar să urmezi un tratament medicamentos prescris de medic, de regulă cu antibiotice sau cu antiinflamatoare, care are rolul de a fluidiza secreţiile şi de a ajuta la eliminarea lor. De asemenea, e important să te odihneşti cât mai mult, să te hidratezi suficient cu apă, ceaiuri sau supe şi să faci băi cu aburi pentru descongestionarea sinusurilor. De folos este şi irigarea sinusurilor cu ser fiziologic sau cu soluţie salină. Decongestionantele nazale pot fi de ajutor, însă medicii atrag atenţia că ele nu trebuie folosite mai mult de trei zile, deoarece pot exacerba congestia şi pot duce la creşterea tensiunii arteriale.

Bine de ştiut!

Dacă este lăsată netratată o perioadă îndelungată, boala poate provoca leziuni permanente la nivelul sinusurilor şi, în cazuri foarte rare, poate duce la meningită. De aceea, un consult de specialitate la un medic orelist este mai mult decât necesar.

Ştiri sănătate

Test inovator în infecţiile urinare
O echipă de cercetători de la California Institute of Technology a dezvoltat o metodă inovatoare care poate detecta sensibilitatea la antibiotice, în caz de infecţii urinare, în mai puţin de 30 de minute. Asta înseamnă că pacienţii ar putea fi diagnosticaţi şi primi tratament în urma unei sigure vizite la medic.

Mame vaccinate, sugari sănătoşi
Imunizarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari, sugerează un studiu realizat în Statele Unite. Bacteria Bordetella pertussis cauzează tuse convulsivă, o infecţie respiratorie care poate deveni mortală. Numele său provine de la simptomele pe care le prezintă pacienţii: aceştia fac eforturi să respire în timpul crizelor intense.