Scoaterea petelor de pe haine. 6 trucuri în funcţie de tipul de pată

1 69426 original jpg jpeg

Oricât de atentă ai fi, nu poţi evita micile accidente în urma cărora hainele se pătează. Uneori, scoaterea petelor îţi dă multă bătaie de cap. De aceea, în cele ce urmează îţi propunem câteva trucuri de curăţare pentru diverse pete.

1. Scoaterea petelor de ruj

Nu sunt doar o problemă a bărbaţilor infideli. Uneori,din graba de a te dezbrăca mai repede,uiţi că nu te-ai demachiat şi te trezeşti cu pete pe bluză sau pe tricou. Nicio problemă! Dacă ai la îndemână un prosop curat,tifon şi alcool sanitar le vei scoate foarte uşor. Pune sub zona pătată o parte a prosopului,picură puţin alcool pe pată,apoi tamponează.

2. Petele de machiaj

Pudra,fardurile de pleoape sau de obraji,rimelul pot ajunge pe haine când te aştepţi mai puţin. Demachiantul,atât de util când îndepărtezi machiajul de pe faţă,elimină uşor şi petele lăsate pe haine de produsele tale favorite de machiaj. Aplică demachiant într-un loc ascuns pentru a vedea cum acţionează în contact cu acesta,apoi tamponează şi suprafaţa pătată. În general,produsele neuleioase precum fardurile şi pudra se înlătură uşor cu săpun,detergent sau şampon.

3. Scoaterea petelor de ceară

Răceşte ceara ajunsă pe haine cu un cub de gheaţă,apoi tamponează cu alcool medicinal,pentru a elimina grăsimile. Un alt truc de îndepărtare a acestor pete constă în încingerea fierului de călcat,acoperirea petei cu o coală de hârtie şi trecerea fierului de călcat peste hârtie. Vei fi surprinsă cât de uşor se va impregna ceara în hârtie,iar hainele vor rămâne ca noi!

4. Petele de vin

O petrecere bună îţi poate aduce şi surprize nu tocmai plăcute. În vâltoarea ei,un invitat neatent îţi poate păta hainele cu vin. Surprinzător,dar urmele de vin roşu dispar cât ai clipi dacă torni pe pată puţin vin alb. În lipsă de vin alb,oţetul are acelaşi efect magic. Şterge surplusul cu un prosop şi te poţi întoarce fără grijă la petrecere. Mirosul vinului va rămâne impregnat în haine,dar după spălare cu detergent,va dispărea şi el.

5. Scoaterea petelor de noroi

Plimbările în parc îţi pot lăsa şi amintiri neplăcute pe... haine. Scoaterea petelor de noroi devine o provocare,pentru că acestea sunt considerate petele uscate cel mai greu de eliminat. Începe prin a curăţa zona de surplusul de noroi cu lama netăioasă a unui cuţit. Apoi,tamponează pata cu spirt şi las-o să se usuce. Folosit pe mătase sau lână,spirtul trebuie diluat cât mai mult. O altă metodă constă în tamponarea petei cu apă rece. Aplică apoi detergent lichid,iar la final,clăteşte cu apă rece!

6. Petele de fructe şi legume

Copiii mici lasă pe hăinuţe tot soiul de pete de la fructe şi legume. Nu pierde vremea certându-i! Ia repede un detergent lichid de spălat vasele şi aplică-l pe pată,apoi spală pata cu apă rece. Este trucul cel mai simplu pentru petele de măr sau morcov. La fel de eficiete sunt zeama de lămâie sau apa oxigenată. După tamponarea locului pătat cu una din ele,clăteşte bine cu apă rece!

Scoaterea petelor - Reţine!

-Acţionează cât mai repede după apariţia petei,altfel,odată cu trecerea timpului,scad şi şansele de a o îndepărta uşor!

-Nu freca pata prea mult timp,pentru că se va întinde şi mai mult,prin pătrunderea murdăriei în profunzimea materialului!

-Acetona curăţă hainele de pete,dar lasă la rândul ei pete gălbui.

-Pentru petele de pe hainele albe,alege alcoolul medicinal alb (îl poţi cumpăra din alimentare) şi nu pe cel obişnuit care le albăstreşte.

Credit Foto:Shutterstock