Mănâncă alimente bogate în calciu

 

Organismul are nevoie de calciu pentru a putea funcţiona la parametri maximi. Aportul de calciu prin alimentaţie permite vine în întâmpinarea necesităţilor organismului,fără ca acestea să fie nevoit să apeleze la rezervele de calciu din oase. Introdu în dieta zilnică produse lactate,somon (cu os),sardine,legume cu frunze verzi,fasole albă,migdale,produse pe bază de soia (tofu produs cu sulfat de calciu,lapte de soia îmbogăţit în calciu). Nu uita că excesul de alcool şi de cofeină (peste 4 căni pe zi) determină pierderi de calciu prin urină.

 

 

Ia suficientă vitamina D

 

Vitamina D este esenţială petnru sănătatea oaselor şi dinţilor. Ajută la absorbţia calciului în intestin şi participă la fixarea acestui mineral la nivelul oaselor. Forma sa activă este sintetizată de piele,când aceasta este expusă razelor ultraviolete. Cantităţi mici de vitamină D activă se găsesc în alimente,respectiv în peştele gras (sardine,macrou,hering,somon),în anumite băuturi pe bază de soia şi orez,suc de portocale,ficat de vită,ciuperci,ulei din ficat de cod.  Dacă aportul de vitamina D din alimente nu e suficient,un specialist îţi va recomanda suplimente alimentare:pentru persoanele sub 50 ani,sănătoase,un supliment de vitamina D de 400-1000 UI (10-25 micrograme) pe zi (la un aport de calciu din alimente de 1.200 mg/zi),pentru persoanele de peste 50 de ani,un supliment de vitamina D de 800-2000 UI (20-50 micrograme) pe zi (la un aport alimentar de calciu de 1200 mg/zi). Nu uita să te expui suficient la soare,dacă sănătatea îţi permite.

 

 

Fă mişcare în mod constant

 

Studiile arată că exerciţiile fizice,desfăşurate pe tot parcursul vieţii,sunt excelente pentru sănătatea oaselor. În special activitatea fizică desfăşurată în timpul copilăriei şi adolescenţei este extrem de importantă,pentru că permite constituirea unui schelet mai rezistent şi crearea unei rezerve de masă osoasă care e de folos la vârsta adultă. Se recomandă să faci sport sau mişcare cel puţin 30 de minute,măcar de 3 ori pe săptămână. Contează mai mult nu durata şedinţelor,ci frecvenţa lor. Sunt bune exerciţiile care solicită articulaţiile şi care permit scheletului să susţină mai bine greutatea întregului corp. În acestă categorie intră alergările uşoare,tenisul,sporturile de echipă (volei). Sunt de folos şi exerciţiile care constau în deplasarea obiectelor sau a propriului corp,de natură a produce rezistenţă fizică:ridicări de greutăţi,exerciţii la aparatele folosite în sălile de musculaţie,munci cotidiene (grădinărit – o oră pe săptămână).