Osteoporoză: prevenţie în trei paşi

1 73142 original jpg jpeg

Osteoporoza afectează aproximativ 12 % din populaţia României. Se caracterizează prin reducerea masei osoase şi deterioarea structurii ţesutului osos, ceea ce duce la rezistenţă mecanică slabă şi creşterea riscului de fractură.

Mănâncă alimente bogate în calciu

Organismul are nevoie de calciu pentru a putea funcţiona la parametri maximi. Aportul de calciu prin alimentaţie permite vine în întâmpinarea necesităţilor organismului,fără ca acestea să fie nevoit să apeleze la rezervele de calciu din oase. Introdu în dieta zilnică produse lactate,somon (cu os),sardine,legume cu frunze verzi,fasole albă,migdale,produse pe bază de soia (tofu produs cu sulfat de calciu,lapte de soia îmbogăţit în calciu). Nu uita că excesul de alcool şi de cofeină (peste 4 căni pe zi) determină pierderi de calciu prin urină.

Ia suficientă vitamina D

Vitamina D este esenţială petnru sănătatea oaselor şi dinţilor. Ajută la absorbţia calciului în intestin şi participă la fixarea acestui mineral la nivelul oaselor. Forma sa activă este sintetizată de piele,când aceasta este expusă razelor ultraviolete. Cantităţi mici de vitamină D activă se găsesc în alimente,respectiv în peştele gras (sardine,macrou,hering,somon),în anumite băuturi pe bază de soia şi orez,suc de portocale,ficat de vită,ciuperci,ulei din ficat de cod.  Dacă aportul de vitamina D din alimente nu e suficient,un specialist îţi va recomanda suplimente alimentare:pentru persoanele sub 50 ani,sănătoase,un supliment de vitamina D de 400-1000 UI (10-25 micrograme) pe zi (la un aport de calciu din alimente de 1.200 mg/zi),pentru persoanele de peste 50 de ani,un supliment de vitamina D de 800-2000 UI (20-50 micrograme) pe zi (la un aport alimentar de calciu de 1200 mg/zi). Nu uita să te expui suficient la soare,dacă sănătatea îţi permite.

Fă mişcare în mod constant

Studiile arată că exerciţiile fizice,desfăşurate pe tot parcursul vieţii,sunt excelente pentru sănătatea oaselor. În special activitatea fizică desfăşurată în timpul copilăriei şi adolescenţei este extrem de importantă,pentru că permite constituirea unui schelet mai rezistent şi crearea unei rezerve de masă osoasă care e de folos la vârsta adultă. Se recomandă să faci sport sau mişcare cel puţin 30 de minute,măcar de 3 ori pe săptămână. Contează mai mult nu durata şedinţelor,ci frecvenţa lor. Sunt bune exerciţiile care solicită articulaţiile şi care permit scheletului să susţină mai bine greutatea întregului corp. În acestă categorie intră alergările uşoare,tenisul,sporturile de echipă (volei). Sunt de folos şi exerciţiile care constau în deplasarea obiectelor sau a propriului corp,de natură a produce rezistenţă fizică:ridicări de greutăţi,exerciţii la aparatele folosite în sălile de musculaţie,munci cotidiene (grădinărit – o oră pe săptămână).



Recente

Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg