Părinţi mai relaxaţi, copii mai fericiţi

1 64705 original jpg jpeg

Devenim părinţi şi, dintr-o dată, descoperim o mulţime de lucruri pentru care ne putem îngrijora în legătură cu copilul: dacă ritmul său de creştere e prea lent, dacă nu cumva ar trebui să înveţe o limbă străină (sau două!) de la 4 ani, dacă îl dăm la un curs de dans sau de înot... Şi lista poate continua la nesfârşit.

Din dorinţa de a oferi copilului tot ce e mai bun,riscăm să devenim părinţi ultra protectori şi sufocanţi. Poate este o idee bună să învăţăm să ne relaxam.

Cum poţi învăţa să te relaxezi ca părinte?

Iată cum poţi avea o relaţie mai relaxată cu copilul tău.

-Fă diferenţa dintre lucrurile pe care le poţi schimba şi lucrurile pe care nu le poţi schimba ca părinte.

Copilul creşte pe zi ce trece,iar tu eşti nevoită să înveţi să renunţi treptat la controlul asupra alegerilor şi acţiunilor sale,lăsându-l să îşi asume responsabilitatea pentru ele.

-Motivează-l să descopere lucruri noi,dar nu îi impune ce anume să înveţe.

Curiozitatea este o calitate naturală a copiilor. Pentru a o valorifica la maxim,este bine să îi oferi copilului ocazia de a descoperi lucruri din domenii diverse,dar mai ales,să îi laşi libertatea de a le aprofunda pe cele care îl interesează mai mult,chiar dacă tu ţi-ai dori să urmeze o anumită carieră.

-Încearcă să vezi lucrurile din punctul de vedere al copilului.

Cel mai des ne enervăm pe copii când nu putem înţelege „ce a fost în mintea lui de a făcut aşa ceva”. Este recomandabil să încerci să găseşti,împreună cu copilul tău,o explicaţie pentru comportamentul lui,mai ales atunci când e vorba de un comportament-problemă.

-Arată-ţi afecţiunea faţă de copil şi tratează-l cu respect.

În multe cazuri,ajungem să facem abuz de autoritatea noastră ca părinţişi să ne purtăm cu copiii noştri într-o manieră foarte apropiată de lipsa de respect. „Faci ce îţi spun eu şi nu mai discutăm!”,„ Treci imediat la tine în cameră!” sau „Am zis nu şi cu asta am încheiat discuţia!” sunt doar câteva replici care se încadrează în această categorie. Pentru a te asigura că nu cazi în această capcană,întreabă-te înainte de a-l certa pe copil „Mie cum mi-ar plăcea să se poarte cineva cu mine în această situaţie?”.

-Lasă-l să se joace liber.

Joaca fără reguli îi dezvoltă copilului imaginaţia,iniţiativa şi independenţa – învaţă să aleagă singur ce îşi doreşte să facă şi are libertatea de a crea reguli şi lumi imaginare în care se întâmplă jocul lui. Asta nu înseamnă să renunţi la jocurile educaţionale,care au scopul de a-l învăţa pe copil ceva,ci înseamnă că este bine să le variezi.

Cu toţii suntem de acord că este mai bine sa fim mai relaxaţi,dar puţini reuşim să facem acest lucru cu uşurinţă. E nevoie de timp pentru a învăţa să îţi schimbi modul de gândire şi de comportament,însă nu este imposibil. În plus,efectele benefice pe care le vei obţine vor merita efortul.

Tu eşti un părinte relaxat?

Mai multe sfaturi pentru părinţi poţi citi pe www.suntparinte.ro.