Actualizările de pe Facebook şi chiar şi fotografiile ajută cercetătorii să înţeleagă mai bine tulburările de sănătate mintală,spune noul studiu. Reţelele sociale pot fi chiar folosite în viitor pentru a trata boli psihice,în special în rândul tinerilor,au spus cercetătorii.

"Facebook este extrem de popular şi ne-ar putea oferi o multitudine de date pentru a îmbunătăţi cunoştinţele noastre în ce privesc anumite tulburări de sănătate mintală, cum sunt depresia şi schizofrenia",a declarat autorul principal al studiului,doctorul Becky Inkster,de la Universitatea din Cambridge.

Peste un miliard de oameni din întreaga lume folosesc Facebook-ul zilnic,unul din şapte din populaţia globului,şi utilizarea social media este în creştere. Este de trei ori mai mare decât altă rată de utilizare a internetului.

"Acoperirea sa este deosebit de largă. Se întinde peste decalajul digital pentru grupuri în mod tradiţional greu accesibil, inclusiv pentru tinerii fără adăpost, imigranţi, persoanele cu probleme de sănătate mintală şi persoanele în vârstă",a remarcat Inkster.

Cercetătorii cred că Facebook ar putea fi folosit pentru a ajuta la îmbunătăţirea şi detectarea factorilor de sănătate mintală.

„Datele Facebook tind să fie mai fiabile decât informaţiile auto-raportate offline,în timp ce încă este reflectat comportamentul offline a unei persoane,” a adăugat co-autorul studiului,Michal Kosinski,de la Stanford Graduate School of Business din Statele Unite.

Aceasta permite,de asemenea,cercetătorilor să măsoare conţinutul care este dificil de evaluat offline,cum ar fi intensitatea de conversaţie,pentru a ajunge la dimensiunea eşantioanelor anterior neobţinute. În plus,cercetătorii au remarcat în studiul publicat în revista de psihiatrie Lancet că „actualizările de stare,acţiunile şi like-urile pot oferi o mulţime de informaţii despre utilizatori.”

„Facebook-ul i-ar ajuta foarte mult pe cei cu stima de sine redusă şi oferă companie persoanelor care sunt izolate social”,a spus dr. Berky Inkster.

„Noi ştim că adolescenţii izolaţi social sunt mai susceptibili de a suferi de depresie şi gânduri de sinucidere,aşa că aceste relaţii online ar putea încuraja pacienţii să reformeze conexiunile sociale”,a mai adăugat autorul studiului,dr. Berky Inkster.

Aceste conexiuni sociale pot oferi un sprijin persoanelor vulnerabile,cum sunt tinerii fără adăpost,o populaţie cu risc crescut de probleme de sănătate mintală. Cercetările au arătat că acest sprijin este asociat şi cu o reducere a consumului de alcool,dar şi o scădere a simptomelor produse de depresie.

Concluzia la care au ajusn cercetătorii studiului este că:„Avantajul folosirii acestor reţele sociale,în special Facebook,este faptul că oamenii îl folosesc în mod natural în viaţa lor de zi cu zi”.