După o perioadă lungă în care ai utilizat zilnic nicotină,organismul tău devine dependent de această substanţă. Aşadar,în momentul în care vei renunţa la ea,organismul se va confrunta cu sevrajul nicotinic,care se manifestă printr-o nevoie permanentă de a fuma,despresie,frustrare,nervozitate,creşterea apetitului şi insomnie. Anumite plante însă pot diminua aceste simptome,făcând renunţarea mai uşoară.

 Lobelia 

Este o floare mov,viu colorată,supranumită şi tabacul indian. Aceasta este utilă atât dependenţilor de droguri,cât şi celor de nicotină,deoarece scade nivelul de dopamină,o substanţă care transmite informaţii către neuroni. Astfel,la creier va ajunge mai greu dorinţa de a fuma şi în consecinţă nevoia de ţigări va scădea. Lobelia poate fi folosită sub formă de tincturi,flori uscate sau extract. Singura menţiune este că utilizarea ei trebuie făcută sub supravegherea doctorului deoarece poate cauza probleme respiratorii.


Citeşte şi:

Dieta pentru fumători

Cât de periculos este fumatul în sarcină


 Rădăcina de valeriană 

Cum nervozitatea şi depresia sunt două simptome comune în timpul sevrajului nicotic,rădăcina de valeriană are efecte calmante. Astfel,2 căni cu ceai de valeriană pe zi te vor ajuta să combaţi simtomele neplăcute şi să te bucuri de o noapte cu un somn liniştit. Tratamentul cu tinctură de valeriană nu trebuie urmat mai mult de şase săptămâni la rând deoarece poate cauza vedere înceţoşată,dureri de cap,şi palpitaţii.

Menta

Această plantă aromatică conţine mentol care poate diminua nevoia de nicotină. Un studiu realizat la Universitatea din Wheeling a evidenţiat faptul că persoanele care folosesc inhalatoare ce conţin extract de mentă pot renunţa mai uşor la ţigări. În acelaşi timp menta diminează probleme digestive care ar putea apărea în urma renunţării la fumat. Poate fi folosită sub formă de ceai sau,mai simplu,poţi mesteca frunze proaspete de mentă.