Postul NU e pentru oricine!

1 72102 original jpg jpeg

Lungul şi asprul Post al Paştelui te purifică şi te încarcă de energie spirituală – dar eşti sigură că îl poţi ţine până la capăt, fără consecinţe serioase pentru organism? Specialistul nostru, Vera Daghie, îţi spune ce trebuie să ai în vedere, ca să te asiguri că interdicţiile alimentare nu-ţi afectează sănătatea.

Dorinţa de a te purifica trupeşte şi spiritual,înaintea Învierii Domnului,e lăudabilă,însă asigură-te că nu îţi supui organismul unor eforturi mai mari decât e nevoie. Biserica însăşi dă dezlegare celor care,având sănătatea şubredă,doresc totuşi să ducă până la capăt această încercare. Prin urmare,ţine cont de următoarele situaţii,atunci când eşti hotărâtă să te privezi de anumite alimente,timp de 7 săptămâni.Boli care se agravează în lipsa unor alimente

Boala ţi se poate agrava dacă nu te hrăneşti aşa cum recomandă medicul. Prin urmare,nu ţine post dacă suferi de:

-diabet zaharat – ai nevoie de alimentaţie variată,în cantităţi stricte.

-nosteoporoză – trebuie să consumi lactate,peşte,ouă. nhipocalcemie (spasmofilie) neşti dependentă de lapte şi produse lactate,dar şi de alte alimente care sunt sursă de calciu.

-deficit de vitamine – ai nevoie de o hrană variată,din toate categoriile de alimente. nulcer sau diverse probleme digestive – trebuie să urmezi un regim strict,iar anumite alimente permise în post sunt interzise în dieta de tratament.

Un regim alimentar fără carne,ouă şi lactate,timp de 7 săptămâni,îţi poate declanşa sau agrava diverse afecţiuni,pe fond de deficienţe. Astfel,poţi să te trezeşti cu anemii,avitaminoze,căderi de calciu,vertijuri,constipaţie,balonare.

E posibil să suferi de boli ascunse,fără să ştii,şi să te resimţi puternic pe timpul cât te abţii de la consumul alimentelor interzise. De aceea,e indicat ca,înainte de post,să faci un set de analize medicale.

Cine nu trebuie să ţină post

Eşti însărcinată,ai depăşit o anumită vârstă,suferi de vreo boală? Atunci,faci parte din categoria persoanelor cărora postul le poate face rău. Dacă eşti viitoare mămică,nu te poţi lipsi nici de proteinele de origine animală,nici de calciu – de care ai nevoie din belşug,prin intermediul lactatelor.

simeon stalpnicul png

Poţi cere dezlegare

„De cele mai multe ori,preotul oferă dezlegare la produse lactate“,spune nutriţionistul Vera Daghie. Poţi cere o astfel de învoire dacă:nsuferi de spasmofilie – şi ai nivelul de calciu scăzut. Trebuie să consumi zilnic lapte,produse lactate şi alte alimente care îţi furnizează mineralul necesar. nai risc de osteoporoză – în special dacă eşti de vârsta a treia,cu predispoziţii la afecţiuni ale sistemului osos,iar doctorul ţi-a recomandat o alimentaţie variată,compusă din lactate,peşte,ouă. neşti însărcinată şi ai nevoie de vitamine,minerale şi proteine,atât vegetale,cât şi animale.

Postul le este indicat şi copiilor?

Copiii,fără doar şi poate,au nevoie de o hrană variată,pentru că organismul lor în plină dezvoltare necesită substanţe nutritive diverse. „Din alimentaţia copilului nu trebuie să lipsească lactatele şi proteinele de origine animală“,avertizează nutriţionistul Vera Daghie.

simeon stalpnicul png

Părerea specialistului:Vera Daghie

Specialist în nutriţie

„Este indicat ca,înainte de a începe postul,să apelezi la un specialist în nutriţie,fiindcă,de cele mai multe ori,perioada de interdicţie se încheie cu kilograme în plus. Asta,deoarece carnea este înlocuită de obicei cu carbohidraţi,aşa cum sunt pâinea,cartofii,biscuiţii şi pastele. “

Sfatul duhovnicului:Părintele Ilie Costescu

simeon stalpnicul png

„Când există o suferinţă,o neputinţă a firii,părerea mea este că e nevoie de o dezlegare la produsele date de Dumnezeu,fără de care credinciosul nu se poate însănătoşi. După vindecare,i se va da canon să ţină celelalte posturi. Pe de altă parte,dacă este vorba despre o mică afecţiune,se pot găsi alimente de post ce conţin vitaminele şi mineralele care se iau din carne sau din lactate. Depinde de voinţa fiecărui credincios.

Dacă el se setează să nu postească,n-o va face. Postul trebuie început mai întâi cu mintea şi ţinut nu ca un fel de dietă,ci şi cu gânduri bune,cu rugăciune,cu milostenie,cu bunătate faţă de ceilalţi. Înainte de toate,este o zidire sufletească.“