Din fericire,nu este nevoie să uiţi gustul dulce şi plăcut al zahărului,ci să-l înlocuieşti cu extracte obţinute din plante. De multe ori,acestea îndulcesc de câteva ori mai mult ca zahărul rafinat şi nu aduc atâtea riscuri pentru sănătate.

Siropul de artar,valoros ca mierea

Acest îndulcitor,provenit din seva arţarului american,devine mai concentrat prin fierbere. Siropul de arţareste bogat în antioxidanţi şi elemente nutritive,aproape în aceaşi măsură ca mierea,şi este des consumat şi utilizat la deserturi de către canadieni. Celebra Beyonce a slăbit cu o dietă pe bază de arţar,iar rezultatele au fost spectaculoase,deci acest îndulcitor natural are beneficii şi când vine vorba despre cure de slăbire.

Stevia rebaudiană,alternativă sănătoasă la zahăr

Plantă originară din America de Sud,stevia rebaudiană nu are nicio legătură cu ştevia de la noi,care se aseamănă mai degrabă cu spanacul. Este dulce,o poţi găsi în formă lichidă,sub formă de pudră sau ca plantă uscată,şi poate să îndulcească ceaiuri,dar şi deserturi complexe,fără să-ţi dai seama că nu este pic de zahăr în compoziţie.

Dacă foloseşti frunze de stevie,pune doar două într-o cană cu ceai. Dacă ai în casă stevie lichidă,două picături sunt de ajuns pentru a îndulci un ceai sau o infuzie de plante. În aceea ce priveşte pulberea,este nevoie de doar un vârf de cuţit de stevie pentru a îndulci un ceai. Această cantitate echivalează cu o linguriţă de zahăr.

Siropul de agave are mai puţine calorii ca zahărul

Din sirop de agave se fabrică o bautură alcoolică celebră,al cărei nume provine de la planta Agava tequilana. Acest îndulcitor este folosit adesea în cofetării şi are o culoare asemănătoare mierii.

Dacă nu ştiai,siropul de agave are o putere de îndulcire de 1.4 ori mai mare decât a zahărului,mai precis,75 g din acesta înlocuiesc 100 g de zahăr. În plus,siropul de agave are mai puţine calorii decât zahărul. Din păcate,el nu rezistă la preparare termică şi este mai bine să-l utilizezi în preparate reci.