Ai nevoie de

Pentru aluat

4 ouă
100 g zahăr
zeamă de lămâie
100 g unt
1 praf de sare
1 linguriţă esenţă de vanilie
100 g făină
unt, pentru uns

Pentru sirop

200 ml apă
100 g zahăr
25 ml esenţă rom
1 pliculeţ zahăr vanilat

Pentru cremă

400 ml smântână pentru frişcă
3 linguri zahăr pudră
200 g căpşuni
ciocolată neagră, pentru decor

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, adaugi treptat zahărul, o linguriţă de zeamă de lămâie şi mixezi până capătă o consistenţă tare. Încorporezi gălbenuşurile, untul, sarea şi esenţa de vanilie. Presari făina în ploaie şi amesteci bine. Torni compoziţia într-o tavă de cozonac tapetată şi o introduci în cuptorul încins, aproximativ 40 de minute. Când e gata, laşi blatul să se răcească, apoi îl tai pe lungime, în 3 felii. Pui zahărul la fiert împreună cu apa, adaugi vanilia şi laşi să se răcească. La final, torni esenţa, amesteci bine şi însiropezi feliile de blat.
Mixezi smântâna cu zahărul pudră până se transformă în frişcă şi dai deoparte jumătate din cantitate. Îmbraci pereţii tăvii în care ai copt checul cu o folie, aşezi prima felie, pui frişca şi căpşunile tăiate, acoperi cu cea de-a doua felie, întinzi uniform un strat de frişcă, unul de fructe şi, la final, pui cea de-a treia felie, pe care o îmbraci într-un strat generos de frişcă, decorat cu ciocolată rasă. Ţii prăjitura la rece minimum 2 ore.