La fel de delicioasă este şi această prăjitură cu pere şi cremă de brânză


Ingrediente

- 150 de grame de biscuiţi

- 125 de grame de unt cu 80% grăsime

- 1,1 kilograme de mere gata curăţate 

- 300 de grame de zahăr sau 240 de grame de fructoză sau îndulcitorul dorit, în cantitatea ajustată gusturilor fiecăruia

- 1 lămâie

- 400 de grame de cremă de brânză (eu am folosit crema de brânză kaufland classic, recomand Philadelphia etc)

- 200 ml. smântână pentru frişcă

- 25 de grame de gelatină

- 1 linguriţă de extract de vanilie

- 1/2 linguriţă scorţişoară pudră

- pentru topping, 175 ml. sos de caramel sărat


Mod de preparare

Se spală bine lămâia cu apă caldă, se şterge şi se rade de coajă pe răzătoarea cea mai fină, numai partea galbenă. Se păstrează deoparte coaja. Se pregăteşte un castron cu apă rece (1-1.5 litri) în care se stoarce zeama de la 1/2 de lămâie. Se curăţă merele de coajă şi de seminţe şi se pun în castronul cu apă rece şi lămâie, să nu se oxideze. 

Biscuiţii se zdrobesc şi se amestecă cu 75 de grame de unt topit, până când sunt bine umeziţi, fără porţiuni complet uscate. Într-o formă cu pereţi detaşabili cu 24 de cm. diametru se răstoarnă biscuiţii şi se presează într-un strat de grosime uniformă. Se dă forma la congelator, să se întărească bine.


Într-o tigaie sau o cratiţă încăpătoare se pun pe foc 850 de grame de mere gata curăţate, tăiate în felii, împreună cu 150 de grame de zahăr sau 120 de grame de fructoză şi 30 de grame de unt tăiat în bucăţele. Separat, într-un castron, se pun la hidratat 5 grame de gelatină, în 2 linguri de apă rece, sau în apă cât desă le acopere, dacă folosiţi foi.

 În scurt timp, merele vor lăsa un sirop abundent. Se gătesc până ce încep să se înmoaie, fără să se terciuiască. Se adaugă scorţişoara şi se amestecă, apoi, după ce merele se răcoresc puţin, gelatina hidratată (bine scursă de apă, în cazul în care folosiţi foi de gelatină). Se amestecă bine până se dizolvă gelatina.

Între timp, merele rămase (250 de grame) se pun într-o crăticioară cu restul de zahăr (sau fructoză), zeama (de la 1/2) şi coaja de lămâie şi 20 de grame de unt. Gelatina rămasă (20 de grame) se pune la hidratat în apă rece. După ce merele se înmoaie bine, se pasează totul cu blenderul de mână până se obţine un piure fin.

După ce nu mai e foarte fierbinte, se adaugă în acest piure gelatina hidratată (dacă folosiţi foi, scurgeţi-o bine de apă înainte) şi se amestecă până se dizolvă.

Crema de brânză şi smântâna pentru frişcă se bat împreună cu mixerul la viteză mare, câteva minute, până când se obţine o cremă densă şi spumoasă (imaginea din stânga). Se iau 2-3 linguri din crema de brânză cu smântână şi se omogenizează cu piureul de mere, care se toarnă apoi peste restul de cremă de brânză şi smântână pentru frişcă. Se daugă extractul de vanilie şi se omogenizează totul cu o spatulă flexibilă, aşa încât crema să rămână aerată.

Se toarnă crema în formă, peste stratul de mere deja întărit, se înfoliază forma cu film alimentar cu grijă şi se dă la frigider pentru minimum 3 ore.

Poftă bună!


Sursă: reţetecalamama.ro