Principalele cauze ale cancerului de col uterin

1 71873 original jpg jpeg

Deşi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecţia cu virusul HPV. În funcţie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate dispărea într-un interval de unu, doi ani. Dacă te prezinţi la medic din timp, virusul poate fi depistat la timp şi infecţiile pot fi tratate.

Infecţia cu HPV şi tulpinile cancerigene

Infecţia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) este cea mai întâlnită dintre afecţiunile cu transmitere sexuală.  Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual,care implică atingerea mucoasei vaginale,anale sau bucale,poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un control ginecologic mai amănunţit sau la o colposcopie.

Din cele peste 40 de tulpini HPV existente,tipurile 6 şi 11 sunt cele mai des întâlnite la infecţiile genitale si doar două dintre acestea sunt generatoare de cancer,mai exact tipurile 16 şi 18.

„Infecţiile cu HPV pot dispărea după câţiva ani,dar la fel de probabil pot să şi persiste. Este important ca pacientele să ştie că orice infecţie cu HPV trebuie tratată,pentru că altfel există riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin”,susţine Dr. Elena Claudia Teodorescu,medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale,în cadrul Donna Medical Center.

Herpesul genital,un alt virus necruţător

Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infecţii genitale,care se manifestă prin vezicule în jurul sau pe organele genitale. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual,chiar şi în cazul în care leziunile nu sunt vizibile.

Herpesul este recidivant şi din păcate este incurabil la ora actuală. Există însă tratamente antivirale pentru a împiedica o posibilă epidemie. Singura soluţie disponibilă în prezent este vaccinarea anti-herpes,recomandată şi de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase.

Colposcopia şi prevenirea cancerului de col

Controalele periodice,screening-ul şi testul Babeş-Papanicolau sunt esenţiale în prevenirea cancerului de col uterin şi a infecţiilor cu HPV. În funcţie de rezultatele primelor analize,se poate recomanda colposcopia. Această examinare evidenţiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine şi ajută la depistarea cancerului de col,printr-o analiză la microscop.

 „Colposcopia este esenţială,atât în prevenirea cancerului de col,cât şi în urmărirea evoluţiei HPV. După orice infecţie serioasă,pacienta trebuie să revină la controale periodice,pentru a preveni reapariţia anomaliilor sau a infecţiilor genitale”,adaugăDr. Elena Claudia Teodorescu.

Vaccinarea împotriva HPV

Conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi. 

 „Vaccinarea este eficientă doar dacă este făcută înaintea contactării virusului HPV. De aceea,recomand vaccinul tinerelor care nu şi-au început încă viaţa sexuală”,conchide specialistul.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg