Mulţi nu ştiu că afecţiunile dentare nu duc numai la pierderea dinţilor,ci favorizează apariţia multor boli.

Bolile cardiovasculare

Cercetările au arătat că boala parodontală poate creşte riscul de aparitie a afecţiunilor cardiovasculare. Atât boala parodontală,cât şi bolile cardiovasculare sunt boli inflamatorii cronice,astfel încât cercetătorii cred că inflamaţia poate fi responsabilă pentru asocierea dintre cele două.

Diabetul

Există o strânsă legătură între diabet şi afecţiunile dentare. De fapt,de multe ori,gingiileumflate îl trimit pe pacient la stomatolog,iar în cele din urmă se dovedeşte că acesta suferă de diabet nediagnosticat.

Demenţa

Boala care împiedică capacitatea cognitivă a unei persoane,abilitatea de a gândi şi provoacă pierderi de memorie,este strâns legată de afecţiunile dinţilor. Un studiu realizat de  Şcoala de Medicină şi Stomatologie de la Universitatea din Central Lancashire,Marea Britanie,indică faptul că aceste două condiţii pot fi interconectate.

Poliartrita reumatoidă

Există studii care sugerează că persoanele cu poliartrită reumatoidă sunt mai predispuse să sufere de afecţiuni dentare şi invers. S-a dovedit ştiinţific că persoanele cu boli ale gingiilor sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de poliartrită reumatoida,spre deosebire de cele care au gingii sănătoase.

Naşterea prematură

Există cercetări care spun că femeile care au boli parodontale sunt mai susceptibile să aibă copii înainte de termen. Un astfel de copil riscă să sufere de  numeroase afecţiuni.

Boala cronică de rinichi

Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Case Western Reserve,Statele Unite ale Americii,cei care nu au dinţii naturali sunt mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi de boala renală cronică,spre deosebire de cei care au toţi dinţii naturali.

Cancerul oral

Fumatul prea mult,consumul de alcool şi de tutun duc la boli parodontale. În cele mai grave cazuri,afecţiunile dentare pot favoriza apariţia cancerului oral.