Este cunoscut faptul că prunele previn anumite boli,pentru că sunt considerate un remediu digestiv popular,în principal datorită fibrelor,sorbitolului şi isatinei de fenil,care este un compus natural cu efect laxativ.

Dincolo de beneficiile pe care le are asupra sistemului digestiv,precum şi faptul că sunt o gustare dulce de doar 30 de calorii,prunele uscate au multe proprietăţi care ajută la menţinerea sănătăţii.

Iată 5 motive pentru care trebuie să mănânci prune uscate:

1. Ne protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a altor boli cronice

Prunele conţin fitonutrienţi,numiţi fenoli. Aceştia sunt unici,iar numeroase studii au arătat că fitonutrienţii ajută la prevenirea deteriorării celulelor,în special a moleculelor de lipide din organism.

Deoarece toate membranele celulare,precum şi celulele creierului sunt în mare parte formate din lipide care conţin grăsimi,fitonutrienţi sunt importanţi şi trebuie să se regăsească în dieta zilnică. Totodată,aceşti compuşi sunt un factor important pentru că ajută în menţinerea sub control a colesterolului rău (LDL-ului) din organism şi previn bolile cronice.

2. Previn riscul de a dezvolta diabet zaharat tip II şi obezitate

Prunele uscate şi cele proaspete sunt bogate în fibre solubile,care menţin nivelul de zahărdin sânge stabil. În plus,fibrele încetinesc procesul de digestie şi,ca urmare,întârzie absorbţia zahărului în fluxul sanguin,în timp ce cresc sensibilitatea organismului la insulină.   

Întrucât fibra solubilă prezentă în prunele uscate ne ajută să mâncăm mai puţin,poate preveni excesele alimentare şi creşterea în greutate.

3. Reduce nivelul colesterolului crescut

Fibra solubilă pe care o conţin prunele scade nivelul de colesterol prin înmuierea excesului biliar în intestin şi apoi eliminându-l cu ajutorul fierei din ficat,care are scopul de a digera grăsimea. În cazul în care corpulelimină în exces acid biliar împreună cu fibrele din prune,ficatul trebuie să folosească colesterolul,scâzând astfel,cantitatea prezentă în organism. Totodată,fibrele solubile pot inhiba cantitatea de colesterol produsă de ficat.

4. Îmbunătăţesc sănătatea oaselor şi reduc riscul de osteoporoză

Un studiu realizat în 2011 a arătat că prunelesunt cele mai eficiente fructe în prevenirea şi inversarea pierderii osoase datorită surselor bogate de antioxidanţi şi flavonoide pe care le conţin.

5. Sunt o sursă de vitamina K şi beta-caroten

Un studiu realizat în 2013 a arătat că atunci când sunt mâncate alimente bogate în betacaroten,oamenii devin mai fericiţi. În plus,este compusul care luptă împotriva radicalilor liberi,ajutând în acest fel la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.

Vitamina K lucrează împreună cu betacarotenul şi luptă împotriva semnelor de îmbătrânire,ajutând la reducerea pierderii osoase şi îmbunătăţind circulaţia sângelui.