Puterile magice ale oglinzilor

părul de pe faţă jpeg

Omul a fost fascinat de obiectele care îi reflectă propria înfăţişare încă de când şi-a văzut pentru prima oară chipul în apă. Probabil că aceasta este originea unei mulţimi de superstiţii care s-au creat în jurul oglinzilor.

În mitologia grecească,Narcissus,fiul zeului râului Cephisus şi a nimfei Liriope,era un tânăr frumos,iubit de multe nimfe,cărora le respingea dragostea. Chinuit de sete,într-o zi Narcis s-a oprit pe malul unui izvor în care şi-a văzut reflexia şi s-a îndrăgostit de propria lui persoană. El a rămas pe malul apei,privindu-se necontenit,până când a murit. Când nimfele au auzit ce se întâmplase,au venit la izvor,dar nu au găsit trupul lui Narcis,ci o floare care poartă de atunci numele lui.

Unele culturi merg mai departe şi spun că oglinzile are trebui acoperite şi pe timp de noapte,când oamenii dorm,pentru a fi siguri că sufletul rătăcitor al unui visător nu rămâne prins într-o oglindă. La sârbo-croaţi,oglinda era îngropată cu cel decedat,pentru a preveni rătăcirea sufletului şi împiedicarea oamenilor răi să învie.

În Japonia,Kagami,oglinda reprezintă simbolul purităţii absolute a sufletului nepătat. La evrei este important să se acopere toate oglinzile în casa unde a decedat un om. Se spune că dacă oglinzile nu sunt acoperite,spiritul celui decedat poate rămâne blocat într-una dintre oglinzi şi nu mai poate să treacă în lumea de dincolo.

Credinţa despre sufletele văzute în oglindă poate explica de ce,în poveştiledespre vampiri,aceştia nu pot fi văzuţi într-o oglindă. Dacă vampirul este o fiinţă deja moartă,el nu are suflet,prin urmare nu se poate reflecta într-o oglindă.

Oglinda aduce ghinion

În credinţa populară românească,oglinda reflectă adevărul,sinceritatea conştiinţei şi a inimii. Oglinda intactă poartă semnul armoniei,al uniunii conjugale,spre deosebire de oglinda spartă care înseamnă despărţire.

Toată lumea a auzit,de exemplu,că o oglindă spartă aduce şapte ani de ghinion. Această superstiţie datează de la romani,care credeau că viaţa se reînnoieşte la fiecare şapte ani,şi că o oglindă spartă ar provoca astfel daune pentru sufletul care a spart-o.

Totuşi,chiar şi spargerea unei oglinzi nu e un capăt de lume. Una dintre soluţii este pisarea cioburilor de oglindă până când acestea se transformă într-un praf fin. O altă soluţie o reprezintă îngroparea bucăţilor sparte de oglindă în pământ,sub coroana unui copac,atunci când e lună plină.

Ghicitul în oglindă

Bloody Mary este o poveste din folclorul american despre o vrăjitoare,cunoscută sub numele de Bloody Mary,care ucidea tinerele fete şi le bea sângele pentru a se menţine tânără. Capturată şi arsă pe rug,vrăjitoarea a aruncat un blestem înainte de a muri,şi anume că oricine se va uita într-o oglindă întunecată şi-i va rosti numele va muri în chinuri groaznice. Potrivit legendei,din acea zi,oricine rostea numele lui Bloody Mary de trei ori şi privea într-o oglindă întunecată atrăgea spiritul răzbunător al vrăjitoarei.

„Oglindă,oglinjoară /Cine-i cea mai frumoasă din ţară?“

Ne aducem aminte despre felul în care mama vitregă cea rea din povestea „Albă ca zăpada,de Fraţii Grim,chema spiritul din oglindă pentru a se asigura asupra frumuseţii sale. Definit şi ca o metodă de divinaţie într-un glob de cristal,ghicitul în oglindă e şi un ritual devenit tradiţie pentru noaptea de Sf. Andrei,în care femeile nemăritate îşi pot vedea viitorul soţ,dacă pun această întrebare la miezul nopţii,în timp ce îşi piaptănă părul în faţa unei oglinzi lângă care se află o lumânare aprinsă şi un pahar cu apă în care este scufundată o verighetă.

Superstiţii pozitive

Nu toate superstiţiile legate de oglinzi sunt negative. De exemplu,dacă un bărbat şi o femeie îşi surprind privirea într-o oglindă,vor avea o căsnicie fericită. O altă superstiţie spune că dacă te simţi tulburată în timp ce eşti singură acasă,să te aşezi în faţa unei oglinzi şi să priveşti în ochii tăi. Starea de nelinişte va dispărea.

Citeşte şi:

Cum să schimbi lumea cu un zâmbet

Să păşim în lumea copilăriei