Atât gripa, cât şi răceala sunt viroze respiratorii care pot fi confundate uşor. Răceala afectează organismul pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv, iar gripa are o durată de manifestare mai  lungă şi poate prezenta episoade severe. O gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.

Gripa are caracter epidemic

Gripa este o infecţie virală, contagioasă, produsă de virusurile de tip A, B şi C. Boala se transmite pe cale aeriană, prin picăturile de salivă ale bolnavilor care tuşesc sau care strănută. Simptomele specifice gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid: febră, dureri de cap, tuse uscată, secreţii nazale abundente, dureri musculare, oboseală şi lipsă de energie, adesea însoţite de pierderea apetitului. Pot dura între câteva zile şi câteva săptămâni. La gripă pot apărea complicaţii, putându-se ajunge la pneumonie. Uneori, suferindul necesită spitalizare. Ca şi în cazul răcelii, gripa apare mai des în anotimpul rece (iarna şi primăvara devreme) şi poate determina apariţia unor epidemii sezoniere.

Răceala nu dă complicaţii

Răceala sau guturaiul este cauzată de virusuri respiratorii şi are manifestări asemănătoare gripei, dar mai blânde. Se transmite prin contact direct cu persoana infectată, dar şi pe cale aeriană: prin tuse, strănut sau obiecte contaminate. Începe cu senzaţia de gât uscat şi dureros, fiind însoţită de o stare de oboseală, de strănut, tuse şi nas înfundat. Durează, de obicei, de la 4 până la 10 zile. Adulţii pot avea cel puţin 2 răceli pe an, iar copiii între 5 şi 8 răceli. Nu se manifestă prin simptome grave şi dă extrem de rar complicaţii cardiace sau pulmonare.

Gripa poate fi prevenită -  răceala, nu

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Aceasta se administrează anual, în lunile de toamnă (septembrie-octombrie), mai ales celor expuşi la complicaţii sau cu risc mare de îmbolnăvire (femei însărcinate, copii, vârstnici, persoane cu risc crescut de infecţii respiratorii). Vaccinarea contra răcelii nu este posibilă, din cauza multitudinii de virusuri responsa¬bile de producerea afecţiunii. Totuşi, tratamentele naturiste şi o alimentaţie bogată în vitamine ajută la întărirea sistemului imunitar.

Antibioticele nu au efect

Nu există tratament pentru gripă sau răceală, deoarece acestea sunt infecţii virale. Antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor, doar asupra bacteriilor. Sistemul imunitar al bolnavului trebuie să lupte împotriva infecţiei, astfel încât aceasta să dispară. Consumul de vitamina C, lichidele şi odihna sunt esenţiale pentru ca organismul să se poată reface.

Sfatul specialistului

„Un procent semnificativ de infecţii gripale cu evoluţie uşoară sunt catalogate drept simple răceli, iar din totalul răcelilor, un număr important au drept cauză, în sezonul rece, o infecţie gripală. Cei doi termeni sunt parţial superpozabili, o diferenţiere între ei fiind practic imposibilă. Infecţiile respiratorii uşoare (fără febră, cu stare generală bună, care evoluează rapid spre ameliorare) pot fi tratate simptomatic la domiciliu. Infecţiile respiratorii însoţite de febră, tuse, modificarea stării generale, care se agravează progresiv sau care trenează în timp, impun consultarea medicului şi tratament corespunzător.“ Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicina de familie, Clinica oftalmologică Infosan