Cum verifici dacă pulsul copilului este normal sau alarmant. Sfaturile unui medic pediatru

1 shutterstock 1185970435 jpg jpeg

Frecvenţa cardiacă sau ritmul cardiac sau pulsul se referă la numărul de bătăi ale inimii per minut. În cazul copiilor, aceasta poate varia pe parcursul zilei. Află cum verifici pulsului celui mic şi cum poţi înţelege mai bine variaţiile ritmului cardiac.

„Ca să puteţi estima frecvenţa cardiacă foarte rapid, într-o situaţie gravă, este suficient să număraţi timp de 6 secunde câte zgomote cardiace auziţi când puneţi urechea pe pieptul copilului. Să spunem 12 bătăi cardiace în 6 secunde... Asta înseamnă o valoare estimată de 120 de bătăi pe minut. Când este peste 180 pe minut frecvenţa cardiacă, la un copil cu vârstă mai mare de 1 an, situaţia este gravă. NU AŞTEPTAŢI NIMIC, ci mergeţi imediat la spital! Tahicardia poate ucide repede! Nu aşteptaţi venirea dimineţii sau trecerea weekendului dacă are tahicardie importantă copilul dvs.”, a precizat medicul pediatru, dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de facebook Spitalul Virtual pentru Copii

Frecvenţa cardiacă a copilului poate varia pe parcursul zilei, potrivit Childrens.com. Activităţile zilnice o pot schimba rapid sau lent şi poate rămâne constantă în timpul unei pauze sau al orelor de somn. 

„Există o variaţie largă a ceea ce poate fi o frecvenţă cardiacă normală în funcţie de vârsta copilului, precum şi de componenţa biologică a acelui copil. Chiar şi copiii care au aceeaşi vârstă pot avea ritm cardiac diferit”, explică Colin Kane, medic cardiolog pediatru la un centru din Dallas, Texas.

Ce presupune un ritm cardiac normal la un copil? 

Când copilul tău stă liniştit, ritmul cardiac este considerat un ritm cardiac în repaus. Un ritm cardiac normal în repaus poate varia în funcţie de vârstă:

Nou-născuţi între 0 şi 1 lună: 70 până la 190 de bătăi pe minut

Sugarii cu vârste cuprinse între 1 şi 11 luni: 80 - 160 bătăi pe minut

Copii între 1 şi 2 ani: 80 - 130 bătăi pe minut

Copii între 3 şi 4 ani: 80 - 120 bătăi pe minut

Copii între 5 şi 6 ani: 75 până la 115 bătăi pe minut

Copii între 7 şi 9 ani: 70 până la 110 bătăi pe minut

Copii de 10 ani şi mai mari: 60 până la 100 de bătăi pe minut

Este posibil ca pulsul copilului tău să rămână în aceste intervale sănătoase, chiar dacă pulsul se simte foarte repede. Înţelegerea variaţiilor ritmului cardiac şi a modului de a verifica corect ritmul copilului tău poate preveni îngrijorărilor inutile.

La fel ca la adulţi, ritmul cardiac al copilului va varia în funcţie de nivelul de activitate, de orele de somn, de starea de sănătate, de starea de spirit. 

„Frecvenţa cardiacă nu este, de obicei, legată de o problemă la inimă. Ea poate creşte la orice stare incomodă sau de emoţie. Când se întâmplă acest lucru, este doar un răspuns natural la stres”, a mai precizat medicul. 

Un copil poate avea ritm cardiac rapid dacă:

  • Se joacă sau se antrenează energic
  • Experimentează senzaţiile de durere
  • Se simte anxios sau stresat
  • Este bolnav sau are febră 
  • Bea energizante 
  • Este deshidratat 

Dacă cel mic se confruntă cu oricare dintre cele de mai sus, frecvenţa cardiacă rapidă nu este de obicei un motiv de îngrijorare, deşi consumul de cafeină poate provoca probleme la unii copii. De asemenea, nu uita că inima unui copil bate în mod natural mai repede decât o inimă adultă, mai ales în timpul exerciţiilor fizice. 

Cu toate acestea, dacă cel mic se confruntă cu simptome, cum ar fi dureri în piept sau probleme cu respiraţia, alături de un ritm cardiac rapid, este posibil să fie nevoie de îngrijiri medicale. Dacă inima copilului tău bate prea repede pentru a putea număra bătăile, atunci va fi nevoie de ajutor medical.

În mod obişnuit, un copil experimentează un ritm cardiac mai lent atunci când doarme. Cu toate acestea, dacă ritmul cardiac al acestora este lent la mijlocul zilei şi prezintă simptome de letargie sau de leşin, este nevoie de ajutor medical.

FOTO Shutterstock.com