Principiul de bază al dietei Atkins este să reduci carbohidraţii din meniu,adică să limitezi consumul de alimente care conţin zahăr şi făină albă,cum ar fi pastele,siropurile,orezul,fructele şi legumele dulci,produsele de patiserie,ciocolata etc. În schimb,poţi opta pentru proteine şi grăsimi:carne,ouă,peşte,ciuperci,brânză,ulei de măsline şi de floarea soarelui samd. Explicaţia e simplă:dacă organismul nu mai primeşte carbohidraţi,intră într-o stare de „cetoză“ sau ketoză,ceea ce înseamnă că,pentru a avea energie,reduce depozitele de grăsime şi astfel arde mai multe calorii.  

Poate avea efecte secundare

Deşi ajută la scăderea în greutatea şi este foarte eficientă în reducerea apetitului,dieta Atkinseste intens criticată de specialiştii în nutriţie. Potrivit acestora,regimul afectează buna funcţionare a inimii şi ficatului,privează corpul de vitamine şi de minerale şi astfel există riscul instalării anemiei. În plus,provoacă dureri de cap,constipaţie,greaţă şi dureri abdominale.

Info

Hipertensivii,diabeticii şi cei cu probleme renale nu au voie să ţină acest regim alimentar.

Principalele etape

Dieta Atkins este împărţită în patru mari etape. Prima se numeşte faza inductivăşi ţine două săptămâni,dar poate fi prelungită,în funcţie de cât de mult vrei să slăbeşti şi de cum faci faţă regimului alimentar. Este foarte restrictivă,însă cu rezultate spectaculoase,deoarece poţi să pierzi şi până la 10 kilograme,dacă respecţi planul şi nu te atingi de alimentele interzise. În prima etapă ai voie să consumi doar 20 de grame de carbohidraţi pe zi,care provin doar din salate şi legume. Este bine să mănânci carne slabă,ciuperci,spanac,andive,iaurt slab şi brânză degresată în cantităţi moderate,până la 150 grame la fiecare masă.

În următoarea etapă,numită şi faza de slăbire propriu-zisă sau pierderea în greutate,trebuie să creşti cantitatea de carbohidraţi cu 5 grame pe săptămână şi te poţi delecta cu nuci,alune şi seminţe. A doua fază ţine până când îţi atingi obiectivul şi te va ajuta să slăbeştiunul-două kilograme la fiecare şapte zile.

În a treia etapă,de pre-menţinere a greutăţii,care durează aproximativ şapte zile,mai adaugi 10 g de carbohidraţi. În plus,poţi savura cantităţi foarte mici de paste,de preferat integrale,sau orez.

Ultima etapă a dietei Atkins este faza de întreţinere,cu 70-90 de grame de carbohidraţi pe zi,în care sunt permise toate legumele,inclusiv fasolea şi mazărea.

Exemplu de meniu pentru o zi

Micul dejun

1 iaurt mic degresat şi 1 ou fiert cu o felie de pâine de secară;

Gustare

1 castravete;

Prânz

somon la grătar cu salată verde;

Gustare

1 morcov;

Cină

supă de carne fără zarzavat,măsline.