Fie că circulă ca pieton sau cu bicicleta,unelevtrebuie să cunoască regulile de circulaţie,la fel ca toţi ceilalţi pietoni care au un singur scop:să evite să fie implicaţi în accidente rutiere.

De aceea este foarte important să ştie că indicatoarele rutiere trebuie respectate cu stricteţe,adică la culoarea roşie a semaforului să aştepte,pentru că maşinile au prioritate pe stradă.

La culoarea galbenă a semaforului,copilul trebuie să ştie că mai are puţin de aşteptat,ba chiar se poate pregăti de traversat,iar la culoarea verde poate porni în pas vioi spre celălalt trotuar.

De ce în pas vioi? Pentru că strada nu se traversează în ritm lent,ca şi cum te-ai plimba pe bulevard,dar nici în fugă,că nu se află la ora de sport,de exemplu.

Cele mai importante reguli de circulaţiepe care trebuie să ştie orice elev

Strada trebuie traversată numai prin locul marcat cu indicatorul „Trecere pentru pietoni“.

Când există semafoare,elevul trebui să aştepte culoarea verde pentru a se pune în mişcare.

Explică-i că dacă a ajuns la jumătatea străzii şi semaforul şi-a schimbat culoarea în roşu,nu trebuie să o ia la goană şi nici să intre în panică.

Mai mult,să nu se întoarcă înapoi de unde a plecat. Spune-i că îşi poate continua traversarea cu pas vioi,până la finalul părţii carosabile.

Dacă nu există indicator cu trecere de pietoni şi nici semafor,poate traversa pe la colţul străzii,cu condiţia să se asigure foarte bine în stânga şi în dreapta că drumul este liber sau să anticipeze corect distanţa la care se află maşinile în mers,astfel încât să poată trece.

De asemenea,când un autobuz sau o maşină se află în staţionare,sfătuieşte-l să evite traversarea prin faţa autovehiculului.

Nu poate şti dacă există vreo defecţiune la sistemul de frânare şi poate să pornească sau dacă şoferul este atent sau nu se asigură la plecare.

Chiar dacă nu este o stradă cu trafic intens,este de preferat să circule doar pe trotuar ori pe partea stângă a drumului,cât mai aproape de margine.