Având denumirea ştiinţifică Matricaria chamomilla,muşeţelul are în compoziţia sa ulei esenţial,flavonoide,tanini,mucilagii şi acid salicilic. În popor,muşeţelul este cunoscut sub denumirea de romaniţă.

Contra durerilor abdominale

Remediile pe bază de muşeţel ajută în durerile cauzate de ulcer,colici sau spasme intestinale. Bea o cană cu infuzie de muşeţel după fiecare masă importantă a zilei. Lasă la infuzat 10 minute o linguriţă sau un săculeţ de muşeţel la o cană de apă fierbinte.

Alină reumatismul

Dacă ai dureri reumatismale,adaugă în apa de baie o infuzie concentrată de muşeţel,pe care o prepari dintr-un pumn de flori la un litru de apă fierbinte.

Un aliat împotriva durerii în gât

Datorită mucilagiilor,substanţe cleioase din celulele plantei,preparatele cu muşeţel au acţiune emolientă şi expectorantă,calmează durerile cauzate de amigdalită şi fluidifică secreţile bronşice. Pentru a trata senzaţia de usturime în gât,prepară o infuzie din 3-4 linguri de plantă la jumătate de litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10 minute,după care filtrează infuzia şi fă gargară cu ea călduţă,de trei ori pe zi. Dacă senzaţia de usturime nu îţi dă pace,mai poţi prepara o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fiartă,în care adaugi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Bea de 3 ori pe zi pentru calmare.

Contra migrenelor şi insomniilor

Un ceaide muşeţel luat înainte de culcare te va scăpa de migrene şi îţi va asigura un somn liniştit. Uleiul volatil din aceste flori are efect sedativ. Prepară o infuzie dintr-un pumn de flori la un litru de apă fiartă.

Citeşte şi Plante şi fructe care scad glicemia

Îţi protejează pielea

Muşeţelul e bun contra arsurilor sau dermatitelor. Aplică pe zona afectată ulei esenţial de muşeţel sau comprese cu infuzie din muşeţel şi frunze de nalbă.

Te scapă de urcior

Dacă ţi-a ieşit un urcior pe pleoapă,foloseşte ceai de muşeţel,Substanţele calmante ajută la reducerea umflăturilor şi la calmarea durerii. Ia un pliculeţ de ceai de muşeţel şi pune-l într o cană cu apă fiartă. Lasă-l să se răcească,după care aplică-l direct pe pleoapaafectată. Repetă procedeul de câteva ori,înainte de culcare.

Calmează abcesele şi inflamaţiile dentare

Dacă durerea de dinţi devine insuportabilă,ceaiul de muşeţel este un remediu pe care îl poţi încerca. Prepară infuzia dintr-un pumn de muşeţel la un litru de apă fiartă,lasă lichidul să se răcească şi clăteşte gura la interval de jumătate de oră.

Bine de ştiut!

Dacă suferi de rinită alergică,evită produsele care conţin muşeţel.

Citeşte şi Plante care scad tensiunea

Sursă foto drweil.com