Dacă nu ştii cum să le pregăteşti, îţi dăm noi câteva idei. Florile de dovlecel pot fi prăjite, făcute pane, pregătite la cuptor, sau, pur şi simplu, tăiate în fâşii subţiri şi adăugate la salată.

Înainte de a le pregăti, floarea de dovlecel se clăteşte uşor cu apă rece, pentru a îndepărta pământul de grădină şi se usucă aşezândă pe un şervet curat sau pe prosoape de bucătărie pentru a îndepărta excesul de apă.

Puteţi folosi petalele florii, tăiate cât mai fîn posibil, în supe creme sau în salate.


Supă cremă de dovlecei cu flori

Ingrediente

- 2 dovlecei baby

- 1 buchetel de flori de dovlecel

- 1 ceapă

- 1 morcov

- 1 ardei gras galben

-  1 ou de raţă

- 1 lingură smântână

- 3 căţei de usturoi

- 1 linguriţă sare 

-  3 roşii galbene


Mod de preparare

Se curăţă morcovul, ceapă, ardeiul şi se pun la fiert cu apă şi puţină sare, se adaugă dovleceii spălaţi cu tot cu coajă şi se fierb la foc potrivit, până când sunt pătrunse bine legumele, după care se scot şi se lasă la rece.

Roşiile se curată de pieliţe, se mixează şi se pun la fiert cu puţină supă de la legumele fierte, cam aşa cât să tragă câteva clocote. Se mixează legumele fierte şi se adaugă peste sosul de pătlăgele, se mai potriveşte de sare, se mai adaugă puţină supă de la legume, se pune o mâna de flori de dovlecei şi se lasă la fiert la foc potrivit circa 5 minute, după care se opreşte focul. Şi asta este tot.

Se mixează oul cu smântână şi căţeii de usturoi şi se toarnă peste supă, se omogenizează şi se poate servi o delicatesă de sezon.



Flori de dovlecel pane

Ingrediente:

- flori de dovlecel 

- 200g făină

- 400ml apa

- condimente dupa gust: oregano, salvie, busuioc, boia, praf de usturoi

- ulei pentru prajit


Mod de preparare

Amestecăm într-un bol apa minerală (puteţi folosi şi bere), făîna şi condimentele, amestecăm bine cu ţelul. Între timp, încingem uleiul pentru prăjit. Dăm fiecare floare de dovlecel prin aluat, scurgem bine excesul de aluat şi prajim florile de dovlecel în uleiul încins. Le prajim pe ambele părţi, până sunt frumos rumenite şi crocante. Scoatem florile pe hârtie absorbantă de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei.



Sursă: culinar.ro, teoskitchen.ro