Reţetă de tort de şampanie - ingrediente

Pentru blatul fraged:

100 g faina

40 g zahar pudra

1 galbenus

50 g unt

Pentru blatul de pandispan:

4 oua mari

coaja rasa de la o lamaie

150 g zahar

100 g faina

100 g amidon

50 g unt topit

1 lingurita praf de copt

Pentru crema:

2 linguri jeleu de zmeura

2 galbenusuri

50 g zahar

125 ml sampanie

coaja rasa de la o lamaie

6 foi gelatina alba sau 10 g gelatina fin maruntita (granule)

100 ml smantana pentru frisca

2 albusuri (optional)

Pentru ornat:

300 ml smantana pentru frisca

75 g ciocolata alba, rasa sau taiata in fasii

75 g bezea, maruntita

100 g boabe de zmeura

1 lingurita zahar pudra cernut

Reţetă de tort de şampanie - mod de preparare

Blat fraged

Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Se frământă aluatul din făină, zahăr pudră, gălbenuş şi unt. Se dă la rece 30 de minute. Se ia o formă şi se unge cu grăsime. Aluatul e potrivit pentru o tava de 26 cm. Se îmbracă forma în aluatul fraged. Se înţeapă cu furculiţa pe alocuri şi se dă la copt timp de 10 minute. Se scoate şi se lasă la răcit, pe un platou. Acest blat este OPŢIONAL pentru tortul de şampanie.

Blat de pandişpan

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C. Ouăle se bat spumă, se adaugă zahărul, se bate la viteză mare 2-3 minute. Se adaugă coaja de lămâie, făina, amidonul şi praful de copt. La final se pune untul topit. Compoziţia se pune într-o formă de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt. Se coace 20 minute, apoi se lasă la răcit.

Blatul răcit se taie în 2 nivele. Se încălzeşte jeleul şi se pune pe aluatul fraged (dacă l-aţi făcut). Dacă nu, se pune pe o foaie de blat din pandişpan.

Gălbenuşurile şi zahărul se bat spumă, apoi se adaugă treptat şampania, coaja şi sucul de lămâie. Foile de gelatină se înmoaie în apă rece (150 ml sau mai multă), timp de 10 minute. Apoi se scurg şi se topesc la bain-marie sau microunde (se pun într-un bol şi se ţin 4-5 secunde). Gelatina NU trebuie dată în clocot deoarece se strică.

Se amestecă gelatina în cremă, turnând câte 2-3 linguri de gelatină şi amestecând constant. Albuşurile se bat separat, apoi se adaugă 100 ml frişcă. Se omogenizează apoi în cremă. Crema se pune apoi între cele 2 blaturi. Ultimul blat se pune deasupra şi se dă tortul la frigider câteva ore.

Se bat spumă 300 ml smântână pentru frişcă (puteti adăuga 50 g zahar pudra vanilat, pentru aroma) şi se ornează tortul. Se aseaza la mijloc fasii de ciocolata si se presara bezea maruntita (opţional). Puteţi pune fructe dulci sau acrişoare ca ornament şi zahăr pudră.

Sursa: laurasava.ro