Asta până am întâlnit-o pe Rebeca Răcăţeanu-Găvan,educatoare la grădiniţa Junior School,care mi-a demonstrat contrariul.

Deprind o limbă străină şi învaţă să asculte

Cântecele,poveştile,poeziile într-o limbă străină îi ajută pe copii să reţină mai uşor cuvinte,expresii,adică exact cât este necesar pentru a nu se plictisi atunci când ajung la şcoală,când vor deprinde regulile gramaticale ale acelei limbi străine.

Învăţarea uneia sau a mai multor limbi străine la vârste mici le dezvoltă o zonă a creierului pe care n-o pot folosi în alt mod,pentru ţi ascultarea activă şi-i ajută ca mai târziu să înveţe alte limbi străine”,spune Rebeca.

E vârsta la care memorează prin joc

Cu cât sunt mai micuţi,cu atât copiii învaţă mai repede noţiuni noi şi le reţin timp îndelungat,posibil o viaţă întreagă. Prin urmare,nu e perioadă mai prielnică pentru a deprinde o limbă străină decât frageda copilărie.

O susţine şi educatoarea Rebeca Răcăţeanu-Găvan:„Am lucrat cu preşcolari cu vârste între 2 şi 6 ani,iar cei mai mici,abia veniţi la grădiniţă,prindeau mult mai repede decât cei de 5-6 ani,care mai aveau puţin şi mergeau la şcoală. Azi îi învăţam o poezie,iar mâine cei foarte mici o ştiau deja foarte bine”.

Preşcolarii vor să înveţe singuri

O metodă prin care cei mici pot să înveţe este să le dai libertate de alegere a jocurilor şi de rezolvare a acestora. Tot Rebeca mi-a explicat:„Le pun la dispoziţie preşcolarilor mai multe jocuri din care să aibă de ales. Nu le impun nimic,îi las să decidă singuri ce vor să facă.

E important să găsească ei soluţii,fără să-i îndrum şi fără să le impun să le rezolve împreună cu ceilalţi copii,aşa cum se întâmplă în mod obişnuit în grădiniţe.

Metoda clasică mi se pare mai potrivită la şcoală,când rezolvarea unui exerciţiu împreună cu un coleg  şi nu singur îl poate ajuta pe şcolar să găsească soluţia mai repede”.

Ştiai că...

...există studii recente potrivit cărora învăţarea unor limbi străine de la vârste fragede se face mai uşor,copii putând asimila două sau trei limbi străine până la vârsta de 7 ani?