7 semne de dezechilibru hormonal la premenopauză 

Între 40 și 50 de ani, multe femei trec prin schimbări dramatice – chiar dacă nu întotdeauna vizibile pentru cei din anturaj.  Acestea sunt generate de obiceiurile alimentare sau de factorii de mediu – dar cel mai adesea au drept cauză dezechilibrele hormonale. Câteva simptome ar trebui să-ți dea de gândit!

1. Dureri de cap și migrene

Durerile de cap și migrenele sunt cauzate de scăderea producției de hormoni estrogeni, caracteristică premenopauzei. Estrogenii controlează eliberarea neurotransmițătorilor la nivel cerebral, care alină senzația de durere. Conform unui studiu american, două treimi din femeile care acuză migrene regulate se află la premenopauză sau la menopauză. 

2. Insomnii frecvente

Tot în premenopauză, ovarele scad producția de progesteron, hormon care favorizează, printre altele, instalarea somnului. Acest dezechilibru afectează calitatea odihnei pe timp de noapte și cauzează insomnii frecvente.

3. Iritabilitate crescută și pierderi de memorie

Fluctuațiile nivelului hormonal are efect direct asupra modului în care creierul controlează emoțiile. Stările de nervozitate, iritabilitatea sunt fenomene observate frecvent la femeile de peste 40-45 de ani. La fel de frecvente sunt și schimbările bruște de dispoziție – trecerea de la voie bună la tristețe și invers. Pierderile de memorie și dificultățile de concentrare sunt și ele frecvente la premenopauză. Pot fi cauzate și de o funcționare deficitară a glandei tiroide, de stres, de odihna insuficientă.

4. Transpirație abundentă

Bufeurile – senzațiile de căldură intensă - sunt unul din semnele cele mai evidente ale premenopauzei și menopauzei, însă fiecare trăiește acest fenomen în mod diferit. La anumite femei, bufeurile nu sunt însoțite de transpirație abundente, în schimb altele se scaldă în propria sudoare, mai ales pe timp de noapte. Studiile arată că, într-un sfert din cazuri, această problemă este suficient de serioasă pentru a afecta calitatea vieții.

5. Oboseală constantă

Există mai multe tipuri de oboseală. Cea care trebuie să te pună pe gânduri este intensă și e însoțită de slăbiciune musculară, afectându-ți activitatea fizică și mentală. Oboseala dată de dezechilibrul hormonal se manifestă printr-un nivel de energie extrem de redus și printr-o stare permanentă de somnolență, chiar la câteva ore după un somn odihnitor. Dacă suferi de oboseală cronică, un control medical e obligatoriu.

6. Tulburări digestive

Dezechilibrele hormonale pot provoca și tulburări de digestie. Nivelul scăzut de estrogeni afectează și producția de cortizol – hormonul produs de glanda suprarenală. Un nivel mai scăzut de cortizol are impact asupra glicemiei și a presiunii arteriale, și provoacă tulburări digestive: balonare, dureri abdominale, constipație.

7. Pofte și creșteri în greutate

În premenopauză, și eliberarea altor hormoni – insulina, adrenalina, cortizolul – are de suferit. Apar schimbări la nivelul metabolismului, digestiei, apetitului. Tulburările hormonale declanșează pofta de dulce, iar încetinirea metabolismului favorizează depunerile adipoase.

Credit foto: www.pixabay.com

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "