Ai mâinile și picioarele reci? Ai grijă! S-ar putea să suferi de sindromul Raynoud 

Ai mereu mâinile și picioarele reci, iar ieșirea în aer liber atunci când sunt temperaturi scăzute e un coșmar pentru tine? Fii atent! S-ar putea să suferi de sindromul Raynoud și nici să nu știi. Iată ce înseamnă și cum se tratează.

Este normal ca mâinile şi picioarele să se simtă reci în cazul frigului sau la temperaturi scăzute deoarece sângele este pompat din inimă, iar mâinile se află la distanţă de aceasta.

Dacă acest lucru se întâmplă și atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute, s-ar putea ca acestea să indice o altă problemă de sănătate. 

În primul rând, mâinile și picioarele reci pot fi un semn al unei afecţiuni circulatorii, al unei distrugeri vasculare datorată degerăturii sau al unei alte afecţiuni sau condiţii ce afectează arterele, venele, capilarele sau metabolismul.

Sindromul Raynaud este o problema de circulație a sângelui care afectează extremitățile, de obicei degetele de la mâini, dar și cele de la picioare, nasul, obrajii, urechile și bărbia. De asemenea, persoana în cauză poate resimți și durere, furnicături sau amorțeală la mâini și picioare.


Femeile sunt cel mai des afectate, în special cele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani și sunt studii care susțin că și stresul ar putea să declanșeze acest sindrom. Cu toate acestea, spun medicii, debutul poate să apară în orice moment al vieții. Boala se manifestă în episoade și pot exista mai multe episoade pe zi. Un episod poate să dureze de la câteva minute la câteva ore.


Cum îți dai seama că ai sindromul Raynaud?

La frig sau stres, degetele capătă o culoare palidă, apoi devin albăstrui și la final se înroșesc. Aceste schimbări de culoare sunt însoțite de durere, amorțeală și o senzație de furnicături. 

Alături de mâinile reci mai pot apărea următoarele simptome: 

- Vedere înceţoşată, senzaţii de foame sau sete excesive, urinări frecvente, fatigabilitate, scădere ponderală datorate diabetului;

- Piele palidă şi dură la nivelul mâinilor:

- Durere, furnicături, zvâcnituri, pulsaţii, arsuri sau amorţeală la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, degetelor de la mâini sau picioare, nasului, buzelor, lobilor urechilor;

- Creştere în greutate, fatigabilitate, depresie, dureri musculare sau articulare, menstruaţii abundente datorate hipotiroidismului;

Atunci când senzaţia de mâini reci este persistentă este importanta ca persoana afectată să fie atentă la toate simptomele pe care le are pentru a le descrie medicului şi a putea identifica şi trata cauza care le produce.


Ce poți face?

Diagnosticul se realizează diferențiat, dacă este vorbă de boala Reynaud sau de sindrom. Astăzi nu există un test care poate duce cu certitudine la stabilirea diagnosticului. Acesta se va stabili în urma efectuării unor analize de sânge, mai ales dacă medicul specialist crede că boala a debutat ca o consecință a unei boli autoimune a țesutului conjunctiv. De asemenea, medicul va recomanda și analize de urină, teste pentru funcționarea tiroidei, uneori este necesară și ecografia Doppler.

"Vindecarea completă a sindromului Raynaud necesită un tratament mai complex, întrucât sunt afectate structura și funcțiile sistemului circulator periferic precum și ale unor organe interne iar fiecare pacient are nevoie de un tratament individualizat. Este recomandat să se evite contactul cu temperaturile scăzute iar în timpul sezonului rece să se poarte articolele vestimentare de protecție (mănuși, căciulă, fular, etc.)", susține Dr. Codruț Tutu, specialist acupunctură și apifitoterapie. 


Sursă: csid.ro, doctorulzilei.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "