Alcoolul și fumatul, doi factori care duc la cancerul bucal 

Oamenii de știință spun că există unii factori care joacă un rol vital în creșterea riscului de a dezvolta cancer bucal. Maladia poate fi vindecată, dacă este depistată din vreme.

Tutunul

Acesta este de departe principal factor din spatele multor cazuri de cancer oral. Fumatul crește riscurile de a dezvolta cancer în diferite părți ale corpului. Cu toate acestea,atunci când vine vorba de cancerul bucal,niciun alt viciu nu este la fel de periculos ca și cel provocat de tutun. Studiile au arătat că aproape 90% din persoanele care suferă de cancer oral obișnuiau să fumeze.

Citește și:Remediul care îţi «curăţă» plămânii de tutun

Alcool

Este și el responsabil pentru creșterea riscurilor de cancer bucal. Pericolul potențial este multiplicat atunci când utilizatorul fumează și consumă și alcool. Alcoolul poate duce și la dezvoltarea cancerului esofagian,de ficat,de stomac,intestinal.

Virusul human papilloma (HPV)

Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dintre acestea pot duce la cancer atunci când vin în contact cu celule scuamoase ale gurii,gâtului,amigdalelor,penisului,vaginului,colului uterin,anusului. Virusul trăiește în mucoasele membranoase,cum sunt zona genitală și pielea,și se transmite prin contact sexual vaginal,anal și oral. De cele mai multe ori,persoanele purtătoare nu au simptome evidente ale infecției. Există însă și cazuri când dacă apar negi la nivelul pielii,în zona genitală sau cea a anusului,acest fapt reprezentând un semnal de alarmă asupra unei eventuale infectări cu HPV. Frecvența îmbolnăvirii cu acest virus se mărește pe măsură ce crește numărul de parteneri sexuali și dacă activitatea sexuală începe timpuriu.

Citește și:Iată care sunt efectele negative ale tutunului asupra creierului!

Expunerea neprotejată la soare

Expunerea excesivă la razele ultravioleteși o imunitate generală slăbită cresc riscul de a dezvolta cancer bucal. Pentru a preveni îmbolnăvirea,fă-ți anual analize. Cu cât boala este depistată din vreme,cu atât cresc șansele ca ea să fie tratabilă.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei