Alergiile, neplăcerile primăverii 

20% din populație suferă de rinită alergică, aproximativ 6 % au o alergie alimentară, iar 20% dermatite atopice. Pentru a reduce cât mai mult din disconfortul produs de aceste alergii, trebuie să ții cont de câteva sfaturi.

Alergia este răspunsul sistemului imunitar la substanțe care sunt inofensive în mod normal,cum sunt polenurile,alimentele sau acarienii din praf.

„O mare varietate de alimente pot provoca reacții alergice,dar 90% dintrerăspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de:lapte de vacă,soia,ouă,grâu,arahide,nuci,pește și crustacee“,explică dr. Adriana Tudose,medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita-Diagnostic și tratament.

 

Care sunt simptomele

 

Simptomele alergiilor variază în complexitate,severitate și manifestare. De exemplu,la alergiile atopice efectul expunerii la un alergen poate fi imediat,iar simptomele sunt ușoare sau severe,variind de la prurit ocular,eczeme,rinită,conjunctivită,bronhoconstricție,vărsături și diaree și,în cazuri rare,anafilaxie. Manifestările bolii atopice variază în funcție de alergenul implicat,precum și de vârsta persoanei alergice. În timpul copilăriei,alergiile alimentare (în special la ouă și lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani,majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente,în timp ce alergia la inhalanți devine predominantă.

Simptomele alergice specifice sunt:eczema,rinita alergică,inflamația oculară sau conjunctivita,simptomele gastro-intestinale,urticaria,sindrom de alergie orală,astmul și,în cel mai grav caz,reacţia anafilactică.

 

Cum ții sub control alergiile

 

Pentru a putea ține sub control sau trata alergiile,trebuie mai întâi să le identificăm! Astfel,testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanșarea unei reacții alergice. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste:cutanate,serologice și hematologice,fiecare cu anumite avantaje și dezavantaje,iar medicul alergolog vă poate recomanda cea mai potrivită metodă.

Evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Însă,atunci când acest lucru nu este posibil,există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor:decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice,iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale. În cazul reactiilor moderate se recomandă tratament antihistaminic H1,iar pentru terapia reacțiile severe se administrează tratament cortizonic sistemic.

 

Cum poți să le previi

 

„Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casă și mucegaiuri trebuie să îmbrace complet salteaua de dormit,pernele,plapuma,cuverturile şi păturile în huse impermeabile la alergene. În plus,trebuie să aveți în vedere spălarea săptamânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 55℃-60℃,reducerea umidităţii relative (sub 50 %) și aerisirea zilnică a camerei,în funcţie de climat. Nu uitați de ventilarea optimă a bucătăriilor/ băilor pentru eliminarea aburilor,utilizarea instalaţiei de aer condiţionat/ dezumificatoarelor,înlăturarea excesului de apă de pe obiecte sanitare/ din bucătărie,soluţionarea scurgerilor/ stagnărilor de apă. Nu în ultimul rând,evitați dormitul în camere neamenajate-casă de ţară,condiţii hoteliere improprii,evitarea locuirii în subsoluri,încăperi umede etc.“,recomandă dr. Adriana Tudose.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei