Amniocenteza, când și de ce se face? 

Testele genetice pot ajuta la prevenirea unor probleme sau la diagnosticarea acestora dacă există. Ele sunt împărțite în două categorii: de screening (neinvazive) și de diagnostic. Din această a doua categorie, face parte și amniocenteza, un test invaziv ce furnizează informațiile prețioase despre făt.

Este o analiză recomandată în special femeilor însărcinate care au împlinit vârsta de 35 de ani sau celor cărora le iese analiza de dublu test în afara parametrilor normali. Principalul scop al acestui test de diagnostic,ce se efectuează între săptămânile 16 și 18 de sarcină,este de a determina dacă bebelușul are anumite boli genetice sau anomalii cromozomiale. Cu ajutorul amniocentezei pot fi diagnosticate următoarele afecțiuni medicale:

·         Malformații genetice-sindromul Down,sindromul Edwards,boala Tay-Sachs,boala Hungtinton,fibroza chistică;

·         Infecții uterine – toxoplasmoză,citomegalovirus,rubeola;

·         Spina bifida

·         Anencefalia

·         Probleme apărute în urma incompatibilității de Rh;

Este bine să știi

Femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani au un risc de a naște un copil cu sindrom Down de 1 la 270.

Amniocenteza este un test prenatal ce furnizează informații despre sănătatea fătului folosind o cantitate mică de lichid amniotic. După efectuarea unei ecografii în care se observă cât mai precis unde este poziționat fătul în uter,astfel încât să nu poată fi supus vreunei leziuni,medicul va introduce un ac lung și subțire prin peretele abdominal până în uterul mamei,pentru a extrage o cantitate mică de lichid amniotic. Analiza nu durează mai mult de 30-40 de secunde și se efectuează cu anestezie locală. Pacienta poate resimți disconfort sau ușoară durere în timpul procedurii. După puncție,lichidul va fi prelucrat în laborator,iar rezultatele testului vor sosi în aproximativ în 10-15 zile,primele indicii despre ele putând să fie date în 3 zile,depinde de la clinică la clinică.

Procedura este invazivă și principalul risc este cel de avort spontan,aproximativ de 1%,dar nu neapărat în timpul testului,ci în următoarele 72 de ore de la efectuarea procedurii medicale. Avortul poate surveni fie din cauza fisurării sacului amniotic,fie din pricina unor infecții ce pot să apară. După procedură,pacientei i se recomandă repaos,fără efort,plimbări foarte lungi sau ridicări de greutăți,raporturi sexuale,călătorii cu avionul sau deplasări prelungite cu autoturismul. În cazul în care apar febra,scurgeri de lichid amniotic sau vaginale,crampe abdominale puternice sau orice altă manifestare,este bine ca pacienta să contacteze medicul care supraveghează sarcina.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Este bine să se efectueze înainte bi-test-ul,apoi în funcție de rezultat se recomandă amniocenteza. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de vârsta de 35 de ani,cu atât este mai probabil ca medicul care urmărește sarcina să recomande această analiză,care este una de diagnostic,nu de screening. Există și contraindicații,în special pentru pacientele cu tromboze avansate. Pentru a minimiza riscurile,pacienta însărcinată trebuie să urmeze întocmai sfaturile mediclui care realizează această procedură medicală și,de asemenea,este bine de avut în vedere faptul că ar fi bine să fie ales un medic cu experiență în acest domeniu.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite


Ultima ediție
Click! pentru femei

Alimente care grăbesc îmbătrânirea-nr.46(472)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei  

12 luni - 91 lei