Când e cazul să dai antibiotice copiilor 

Mulți părinti greşesc cer pediatrului să prescrie antibiotice pentru o răceală banală a copilului – și greșesc. Administrarea excesivă de antibiotice nu duce decât la dezechilibre în organismul celui mic.

 

Paracetamol pentru răceală

 

Dacă e vorba de o răceală ușoară,dacă celui mic îi curge nasul şi are un pic de febră,nu e cazul să apelezi la antibiotice. Răceala este de fapt o infecție virală,care poate fi tratată cu ibuprofen sau paracetamol,pentru controlul febrei,cu ceai îndulcit cu lămâie,cu vitaminaC și cu picături de nas cu apă de mare (dacă e cazul). În primele zile,simptomele par să se agraveze,dar de fapt organismul prichindelului eliberează anticorpi. În mod normal,se văd primele îmbunătățiri ale stării de sănătate după circa 5-7 zile. Nu are sens să-i administrezi celui mic antibiotice,care atacă ficatul și împiedică organismul să lupte cu boala.

 

 

Antibiotice – doar pentru infecții bacteriene

 

Antiobioticele trebuie însă administrate dacă micuțul prezintă o infecție bacteriană secundară răcelii:infecție la ureche,pneumonie. Important este însă ca organismul copilului să nu primească fără rost exces de antibiotice,pentru a putea reacționa eficient. Dacă starea copilului răcit se înrăutățeşte după a cincea zi  iar febra persistă,  este cazul să se folosească doar antibiotice recomandate de medic.

 

 

Neputincioase contra virusurilor

 

Contrar a ceea ce se crede,antibioticele nu vindecă toate maladiile infecțioase. Sunt neputincioase în lupta contra virusurilor – răceli,bronșiolite,rujeolă,varicelă,oreion-,în schimb sunt eficace în afecțiunile cauzate de bacterii – scarlatina,spre exemplu. Elimină infecțiile bacteriene ale plămânilor,urechii și pielii,ale gâtului și ale aparatului urinar. Pentru anumite clase de antibiotice,consumul favorizează apariţia rezistenței. Germenii cu mutaţii de rezistenţă la antibiotice se transmit mai repede între prichindei,mai ales în mediul preşcolar şi şcolar,şi în condiţii de igienă precară.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Ceaiurile de slăbit. Eficiente sau nu?

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei        

12 luni - 91 lei

" "