Ce arată valorile anormale ale sideremiei 

Fierul este un mineral important pentru hemoglobină, proteina care transportă oxigenul, și esențial pentru producerea de energie, menținerea tonusului muscular și funcționarea optimă a organelor. Analiza care determină concentrația fierului în sânge se numește sideremie.


În organismul uman se găsesc foarte mulți compuși esențiali care conțin fier. Pentru că forma sa ionizată este toxică, fierul este întotdeauna înglobat în gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o proteină (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism – aproximativ 70% - este conţinută în hemoglobină, în interiorul eritrocitelor, iar cantităţi mai mici se găsesc în mioglobina din fibrele musculare şi în enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Restul de 30% se leagă de alte proteine - transferina din plasmă sau feritina din măduva osoasă, sau este depozitat în țesuturile organismului.

Când eritrocitele mor, fierul din acestea este eliberat și transportat de tranferină în măduva osoasă, dar și în organe, precum splina și ficatul. În măduva osoasă, fierul este depozitat și folosit pentru crearea de noi eritrocite. 

Necesarul de fier diferă 

Cantitatea totală de fier din organism diferă în funcție de vârstă și sex. Nou-născuții la termen au ~75 mg Fe/kgc, obținut în principal de la mamă, în trimestrul al treilea de sarcină. În timpul creșterii, depozitele de fier scad. După adolescență, se reduce și nevoia de fier. În timp ce bărbații prezintă o creștere graduală a depozitelor de fier pe parcursul vieții (au un minimum de 50mg Fe/kgc), la femei se constată o pierdere continuă a acestui mineral, până la menopauză (au ~35mg Fe/kgc). După menopauză, femeile acumulează fier, într-un mod constant, până când ajung la un nivel asemănător celui al bărbaților.

Află care sunt valorile normale ale sideremiei pe clicksanatate.ro. 

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "