Ce spune gura despre sănătatea inimii tale 

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, atât în România, cât și în Europa, potrivit ultimului raport al Societății Europene de Cardiologie. Uneori, inima dă semne când ceva nu-i prieşte, alteori „suferă“ în tăcere. De aceea, nu neglija anumite neplăceri, cum este gingivita și parodontita.

 

Parodontita poate face rău inimii

 

Parodontita este o infecție gravă a gingiilor,dar ceea ce s-ar putea să nu știi este că între parodontită și sănătatea inimii există o mare legătură. Infecția descompune progresiv țesutul care susține dinții. Parodontita poate varia de la gingivită,care afectează în primul rând țesutul gingival,la parodontită severă,care afectează atât gingiile,cât și osul.

Pierderea osoasă cauzată de parodontită poate fi observată în urma unei radiografii. Cei mai mulți oameni de peste 75 de ani suferă de această boală. Pe măsură ce ea avansează,gingiile se pot umfla și capăta culoarea roșie sau violacee. Atunci când țesutul din gură se îmbolnăvește,bacteriile din gură pot invada corpul și provoca infecții în continuare,inclusiv în țesutul cardiac și valve.

 

Complicațiile parodontitei

 

Endocardita este adesea cauzată de o infecție bacteriană care afectează valvelor inimii. Majoritatea persoanelor cu endocardită au nevoie de intervenții chirurgicale pe cord pentru a elimina orice țesut bolnav din jurul valvei. Deoarece inima pompează sânge,care ajunge în tot corpul,o infecție la inimă se poate răspândi la toate organelle,cauzând accident vascular cerebral ori atac de cord.

Eventualele legături dintre parodontită și risc de boli coronariene și atac de cord au fost obiectul unui studiu publicat în ianuarie 2016. Rezultatele cercetării arată că persoanele cu parodontită  sunt de regulă fumători ori cele cu valori crescute ale colesterolului.

 

Ce poți face

 

Primul pas în prevenirea gingiviteisau a parodontitei constă în spălarea de două ori pe dinți și folosirea aței dentare în fiecare zi. Următorul pas este mersul la stomatolog în fiecare an pentru un consult de specialitate și detartraj.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei