Epidemie de gripă. Cum te ferești, unde poți face testul antigripal și cât costă măștile medicale 

Autoritățile au declarat epidemie de gripă în România. Mai multe școli și grădinițe au fost închise, iar medicii îndeamnă populația să evite zonele aglomerate, să respecte igiena zilnică și susțin că soluția pricipală de prevenire rămâne vaccinul antigripal. 


În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv. Numărul deceselor din cauza virusului a ajuns, joi, la 61.

Potrivit ministrului Sănătăţii, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii: „Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic". 


Citește și: Răceală sau gripă? Află cum le deosebești

De asemenea, vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, suțin autoritățile, adăugând că virusul gripal va circula intens până în luna martie.

"Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni", a mai spus ministrul Sănătăţii. 

Citește și: Mihaela Bilic, sfat pentru părinți în prag de epidemie de gripă: "Nu izola copiii în case"


Ce faceți dacă aveți simptome de răceală

Dacă aveți deja simptome de răceală, un test de gripă ar putea elucida simptomele, punându-se un diagnostic corect, pentru a primi cel mai bun tratament.

Ca să faceți testul de gripă, nu trebuie să vă mai prezentați la spital, ci îl puteți achiziționa din farmacii. Prețul unui test de gripă este 49 de lei și poate fi găsit la orice farmacie. Testul de gripăconține un tampon pe care trebuie să îl introduceți în cavitatea nazală timp de un minut, apoi într-un tub care este impregnat cu o soluție specială.

Citește și: Supa care ține la distanță răceala și gripa. E mai puternică decât toate antibioticele

Testul mai conține o casetă similară unui test de sarcină, în care se picură amestecul obținut. După 10 minute se poate citi rezultatul testului.


Testul de gripă trebuie făcut la temperatura camerei (15-30 de grade Celsius), iar secrețiile nazale trebuie recoltate cât mai repede din momentul în care au apărut simptomele.

Există și cazuri în care testul de gripă poate ieși negativ în mod eronat, șu anume în situația în care nasul a fost clătit cu apă de mare sau dacă cantitatea de virus e prea mică. Medicii avertizează că 30% din teste pot fi negative chiar în caz de gripă.


Cum prevenim gripa

O metodă bună de a prevenire este evitarea locurilor aglomerate. Dacă nu ai de ales, atunci trebuie să fim atenți la igienă: apa și săpunul sunt sfinte.

Totodată, masca de protecție de poate feri de îmbolnăvire, care trebuie să acopere neapărat și gura, și nasul. 

"Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică”, a afirmat medicul Adrian Streinu Cercel, în cadrul unei conferințe de presă. 

Citește și: De ce e nevoie să te vaccinezi contra gripei

Măștile medicale pentru prevenirea răcelilor pot fi găsite în farmacii și online și nu trebuie să aibă vreun design avangardist pentru a funcționa. Prețul unei măști este de aproximativ 1 ron.


O mască simplă de unică folosință este bună, dar trebuie să te asiguri că aceasta te poate proteja de particulele din aer. În plus, ar trebui să o arunci după fiecare utilizare pentru o eficiență maximă.

Dacă o mască se umezește chiar și prin simpla respirație, eficiența sa în ceea ce privește protecția este redusă.


Sursă: Mediafax

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

" "