Cele mai comune boli cu transmitere sexuală 

Sifilisul, gonoreea și chlamydia sunt boli cu transmitere sexuală de care suferă din ce în ce mai mulți oameni. Pentru că nu au simptome clare, cei mai mulți nu știu că au una dintre aceste afecțiuni.

Sifilisul

Printre simtomele acestei boli cu transmitere sexuală se numără:prezența erupțiilor cutanate și/sau răni la nivelul gurii,vaginului sau anusului,febră,umflarea ganglionilor limfatici,căderea părului,durere de gât,dureri de cap,dureri musculare,scădere în greutate și oboseală.

Există patru etape ale sifilisului:primar,secundar,latent și tardiv. În timpul etapei primare pot exista una sau mai multe răni inflamate,ferme și nedureroase. Pentru că acestea nu dor,există posibilitatea să nu le obeservi.

Cele mai multe din răni se vindecă după șase săptămâni fără tratament. Dar dacă nu se administrează un tratament,va apărea stadiul secundar al bolii,care se caracterizează prin răni la nivelul gurii,vaginului,anusului sau erupții cutanate. Erupțiile sunt de culoare roșie și apar pe mâini ori pe picioare. Ele nu provoacă mâncărime,așa că sunt șanse să nu le observi.

Etapele ulterioare ale afecțiuni pot să apară  la 10-30 ani de la infecția inițială. În stadiile tardive,boala poate duce la deteriorarea organelor și chiar la deces. Sifilisul se răspândește mai ușor în primele etape și în cele mai multe din cazuri la bărbații gay,dar riscul de infecție este mare și la  femei și copiii nenăscuți.

Info:Un test de sânge poate exclude sifilisul.

 

Chlamydia

 

Este o afecțiune care se caracterizează prin:arsuri în timpul urinării,durere rectală și sângerare. Chlamydia poate duce la probleme foarte grave de sănătate. Aceasta poate provoca deteriorarea permanentă a sistemului de reproducere. Din acest motiv,este imposibil să rămâi gravidă. Totodată,boala poate provoca o sarcină extrauterină și poate favoriza apariția bolilor inflamatorii pelviene. Bărbații și femeile au un risc crescut de infectare cu HIVdupă îmbolnăvirea cu chlamydia.

Info:În urma unei probe de urine poți afla dacă ești infectată cu  chlamydia.

 

Gonoreea

Printre simptomele care te avertizează că suferi de gonoree se numără:senzația de arsură în timpul urinării,durere rectală,sângerare,mâncărime.

De cele mai multe ori,gonoreea nu prezintă simptome vizibile. Dacă nu este tratată la timp,boala poate duce la probleme grave de sănătate și permanente. La femei,poate provoca dureri pelviene,sarcină ectopică (extrauterină) și infertilitate. La bărbați,gonoreea poate provoca dureri testiculare si sterilitate. Gonoreea netratată crește șansele infectării cu HIV.

Info:Un test de urină poate confirma sau infirma îmbolnăvirea cu gonoree.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "