Cele mai contagioase boli de piele 

Verifică-ţi periodic pielea şi dacă observi orice fel de modificări – iritaţii sau pustule care dau mâncărimi –, mergi imediat la dermatolog. Există boli de piele extrem de contagioase, aşa că e bine să ştii cum să le recunoşti.

Râia,mâncărimi și iritații

Cunoscută şi sub numele de scabie,râia este o boală de piele foarte contagioasă. Se manifestă prin mâncărime,iritaţii,căderea părului. Erupţiile care apar pe piele pot semăna cu muşcăturile şi sunt mai concentrate la nivelul încheieturilor,taliei,organelor genitale şi mameloanelor. „Scabia este o infecţie parazitară foarte frecventă şi,probabil,una dintre cele mai contagioase boli de piele“,explică dr. Laurenţiu Vlădău,specialist în dermatologie şi venerologie. „Cel mai adesea sunt înregistrate mici epidemii,cu mai mulţi membri ai familiei şi persoane apropiate afectate. Transmiterea se realizează prin contactul intim cu personele infectate sau prin contactul direct cu lenjerie sau piese de îmbrăcăminte contaminate“. 

La om,vinovat de apariția bolii este parazitul numit Sarcoptes scabiei – o viețuitoare cu 8 picioare,atât de mică încât nu este vizibilă cu ochiul liber. Ea sapă galerii în epidermă,unde își depune ouăle și excrementele.

Impetigo,pustule și cruste gălbui

„Aceasta este o altă afecţiune foarte contagioasă,produsă cel mai frecvent de stafilococul auriu sau streptococ beta hemolitic. Este comună la copiii preşcolari şi şcolari,fiind transmisă prin contact direct cu obiecte contaminate“,arată dr. Vlădău. Boala se manifestă prin apariţia unor pustule se extind şi care se acoperă de cruste groase de culoare gălbuie,care apar de obicei pe faţă,în jurul gurii sau al nasului. Poate fi transmisă şi prin sărut,dacă partenerul are o barbă în care se ascund bacterii.

Molluscum Contagiosum afectează şi copiii

Acesta este un virus observat mult mai frecvent la copii,dar poate infecta şi adulţii. Este rezultatul unui contact direct piele pe piele. Poate afecta și organele genitale. Umflăturile rotunde şi colorate pe care le provoacă Molluscum Contagiosum nu depășesc 6 mm,sunt extrem de contagioase şi provoacă mâncărimi.

Virusul herpes simplex,o infecție pe viață

O altă boală care se transmite uşor este herpesul simplex. Dr. Vlădău atrage atenția că „poate apărea frecvent la nivelul buzelor sau în regiunea genitală şi este foarte contagios în faza de veziculaţie,în general prin contact intim sau cu obiecte contaminate“.

Acest virus se manifestă sub două forme:HSV-1 şi HSV-2. Majoritatea infecțiilor de tip HSV-1 se dobândesc în copilărie. Uneori,simptomele pot trece neobservate,dar de cele mai multe ori se manifestă prin erupții la nivelul gurii. Cea de-a doua formă,HSV-2,este asociată cu infecţiile organelor genitale şi apare în urma contactului sexual neprotejat.

Atenţie!

Odată ce persoana a fost infectată cu virusul herpes simplex,acesta rămâne în organism toată viaţa.

Sfatul specialistului

Dr. Laurenţiu Vlădău,specialist Dermatologie şi Venerologie,Clinica Hebra Dermatologie

Este dificil să evităm contactarea acestor boli infecţioase,mai ales atunci când cei afectaţi nu sunt conştienţi că afecţiunea lor este contagioasă şi nu iau măsuri de prevenire a răspândirii infecţiei. Evitarea lenjeriei sau a pieselor de îmbrăcăminte care aparţin altor persoane,folosirea prosoapelor individuale,precum şi tratamentul prompt al persoanelor afectate vor reduce şansele de contractare a acestor infecţii. Negii,papiloamele,scabia,Molluscum Contagiosum şi herpesul se transmit foarte uşor pe cale sexuală,aşa că folosirea prezervativului este deosebit de importantă.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei