Chistul ovarian. Iată ce trebuie să știi despre el 

Trebuie să învățăm mai mult despre ceea ce se întâmplă în corpul nostru în fiecare lună. În unele cazuri, apariția chisturilor ovariene pot provoca dureri pelviene și complicații mai grave.

Dacă vrei să ai un copil și nu reușești,probabil te gândești ce se întâmplă cu ovarele. Asta s-ar putea să fie un pic neliniștitor mai ales atunci când ești la menstruație. Este momentul în care poți dezvolta un chist ovarian,și să nu-ți dai seama. Înainte să te sperii,trebuie să știi că de obicei,este inofensiv.

Iată tot ce trebuie să știi despre chistul ovarian:

Ovarele și trompele uterine

În interiorul pelvisului,uterul este sprijinit,protejat de două ovare,fiecare având aproximativ mărimea unei migdale. Pe parcursul anilor de fertilitatea,unul dintre ovare va înfășa un ou într-un spațiu umplut cu lichid numit folicul,apoi va elibera oul într-un tub uterin aproximativ o dată pe lună. Care este după aceea absorbit în organism.

Așadar,cum se formează chistul?

Destul de ușor. Corpul nostru,practic,este pregătit pentru a dezvolta chisturi ovariene. În cazul în care folicolul nu eliberează ovulul,atunci poate crește mai mare și se poate dezvolta într-un chist folicul. Sau,se poate dezvolta,ceea ce se numește luteum chist corpus,o cavitate care se formează după rupturile folicului și eliberarea oului. Aceste chisturi pot sângera și astfel,provoacă dureri în zona pelviană. De obicei,acestea dispar în câteva săptămâni și sunt destul de mici. Dar este posibil să ai un chist de o mărime mai mare care se poate măsura în inci.

Chistul dermatoid

Este posibil să dezvolți un chist dermoid,care se formează atunci când celulele din divizarea de început a ovarului,chiar dacă nu sunt fecundate,pot apărea. Acestea nu sunt comune,dar pot crește mari,ajungând chiar și până la 10 centimetri. Din moment ce acest chist conține material genetic pentru o viață umană,fiind mari,ar putea cauza alte probleme. S-ar putea să ai nevoie să fie îndepărtate chirurgical.

Cum poți ști dacă ai chist ovarian

Multe chisturi ovariene funcționale nu vor declanșa niciun simptom,iar marea majoritate a timpului,ele merg mai departe pe cont propriu. Doctorii de specialitate spun că chisturile foliculare nu duc la modificări ale ciclului menstrual. Te-ai putea confrunta cu sângerări,dacă ai un chist luteal.

Chisturile ovariene pot fi descoperite când te duci la medic,printr-o ecografie. Dar,alte femei pot experimenta simptome de la durerea lor,chisturi în principal în zona pelviană sau abdominală. Atunci când încep să apară dureri în aceste două zone,trebuie să mergi la medic pentru a te asigura că nu este vorba despre un chist.

Alte simptome ale chistului ovarian

Există simptome mai severe ale chistului,cum sunt febra,greața și vărsăturile. Acestea sunt semnele că ai putea avea o infecție,și ar trebuie să mergi cât mai repede la un doctor.
 
Un alt simptom mai grav care-l îngrijorează pe experți este că atunci când chistul duce un ovar la răsucire,acesta ar putea provoca dezvoltarea unei infecții,dar ar putea întrerupe alimentarea cu sânge la ovar,ceea ce ar putea provoca dureri puternice.

Este o problemă cunoscută sub numele de torsiune adnexal,și este destul de gravă. În cazul în care are loc,o să simți o durere puternică în abdomen și o să apară simptome de greață. În cazul în care se întâmplă acest lucru,este considerată o urgență medicală.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "