Culoarea urinei îți spune de ce boli suferi 

Unele alimente, precum fructele de pădure, sfecla și rubarba sau anumite medicamente pot colora urina. Însă, medicii avertizează că schimbarea culorii urinei poate fi și semnul unei afecțiuni. Iata ce semnificatie are culoarea urinei.

 Urina roșu-brună 

Este o caracteristică a bolii porfiriei,o afecțiune rară,cauzată de o tulburare a sintezei hemului (fracțiunea neproteică a hemoglobinei),caracterizată prin acumularea în țesuturi a unor substanțe intermediare ale acestei sinteze,porfirinele.

 Ur ina deschisă la culoare 

În cazul în care culoarea urineieste foarte deschisă,înseamnă că fie ai băut multe fluide,fie ai luat un diuretic (un medicament care forțează organismul să scape de excesul de apă).

Sânge în urină

Prezența sângelui în urină poate fi semnul unei probleme grave de sănătate,cum sunt o infecțiesau cancer. De aceea,este foarte important să mergi la medic.

Urina de culoare roșie poate fi,de asemenea,cauzată de:

• Sânge-(hematuria) include infecții ale tractului urinar,prostata marită,tumorilor canceroase și necanceroase,chisturi renale și pietre la rinichi.

• Alimente-sfecla,murele și rubarba pot colora urina în roșu sau roz.

• Medicamente-anumite antibiotice frecvent utilizate în tratamentul tuberculozei pot colora urina în roșu.

Urina de culoare portocalie

În unele cazuri,urina de culoare portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau cu canalul biliar,mai ales dacă ai scaune de culoare deschisă. Urina de culoare portocalie poate fi și semnul deshidratării.

Urina de culoare albastră sau verde

Pentru această colorare a urinii sunt de vină:

• Coloranții-unele substanțe alimentare pot fi vinovate de culoarea verde a urinii. Coloranții utilizați în testarea rinichilor pot colora urina în albastru.

• Anumite afecțiuni-hipercalcemia este o afecțiune ereditară rară. Urina verde poate să apară în timpul infecției tractului urinar cauzat de bacteriile Pseudomonas.

Urina închisă la culoare

Urina mai închisă la culoare este de obicei un semn că nu bei suficiente lichide. Totodată,unele tulburări hepatice și renale pot colora urina,la fel ca și unele infecții ale tractului urinar.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Soluții eficiente ca să te încălzești rapid-nr.3(481)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei         

12 luni - 91 lei

" "