Cum depistezi hepatitele B și C 

Cum simptomele hepatitelor sunt adesea puse pe seama altor boli sau nu apar deloc, cum este cazul a 40% din bolnavii de hepatita B, recomandarea medicilor este să fie făcut un control preventiv.


Boli infecțioase ale ficatului, hepatitele B și C sunt cauzate de infecția cu virusuri hepatitice care determină forme acute sau cronice. Infecția acută nu se manifestă de obicei și nu pune viața în pericol, circa 20% din pacienți eliminând virusul în primele 6 luni de la infectare. După vindecare, se păstrează în corp anticorpii formați de sistemul imunitar în urma infecției acute.

În 80% din cazuri, virusurile provoacă forme cronice care pot duce la complicații cum sunt ciroza sau cancerul hepatic. Exceptând situația în care hepatitele B și C nu dau simptome sesizabile, e nevoie de un consult medical imediat ce se observă semne precum: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), decolorarea scaunelor, oboseală inexplicabilă, inapetență, dureri abdominale, diaree, insomnie. 

Ce teste sunt necesare

Nivelul crescut al transaminazelor și al bilirubinei arată că ficatul este în suferință, o posibilă cauză fiind hepatita virală. Este un motiv în plus să faci teste suplimentare.

Investigațiile de laborator pentru depistarea hepatitei B cuprind 3 analize de sânge care depistează prezența a 3 markeri: antigenul HBs (AgHBs), anticorpul HBs (AbHBs sau anti-HBs) și anticorpul HBc (AbHBc sau anti-HBc).


Află cum depistezi hepatitele B și C pe clicksanatate.ro.

S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "