De ce te mănâncă pielea 

10% dintre oameni au tot felul de mâncărimi. Medical, ele se numesc prurit. Poate să te mănânce pielea din cauză că e prea uscată, din cauză că te-ai atins de iederă, din cauză că ai pojar, de la mușcături de țânțar, psoriazis, eczeme etc... uneori, toată pielea poate fi afectată, alteori, doar o porțiune a ei. Mâncărimile pot să dureze o săptămână – două. Uneori, apar roșeață, bubițe sau pielea se poate crăpa.

Pe unii, pielea îi mănâncă mai mult decât pe alții. De cele mai multe ori, nu e cine știe ce. Dar mai sunt unele motive pentru care ar trebui să ne îngrijorăm.

Pielea uscată

E una dintre cel mai des întâlnite cauze ale pruritului. Nu e însoțită de nicio eczemă. Pielea uscată e întâlnită de cele mai multe ori la persoanele în vârstă sau la cele care fumează, stau prea mult timp în soare sau folosesc produse dermatologice în exces. E prevalentă în timpul iernii sau în mediile foarte uscate. Pielea uscată nu are pete roșii, care, de obicei, sunt un semn de alte boli. Pielea uscată mănâncă adesea.  
Prima strategie împotriva uscăciunii pielii este hidratarea ei de trei sau patru ori pe zi. Nu sta prea mult timp la duș, pentru că asta usucă pielea foarte tare. Poți să-ți cumperi o cremă cu cortizon de 1%, să consulți un doctor. Acesta poate să-ți prescrie o cremă cu steroizi sau o pilulă antihistaminică.

Dermatita atopică

E cel mai des întâlnită formă de eczemă. Pielea e uscată, roșie și iritată. Dacă se infectează, se pot dezvolta coșuri. Cea mai importantă terapie e hidratare-hidratare-hidratare. În cele mai multe cazuri, asta e suficient. Alege-ți foarte atent săpunurile, evită-le pe cele aromate. Cearșafurile foarte dure, materialele rufoase sau dușurile foarte fierbinți pot să agraveze boala. 

Dermatita alergică de contact

Acest tip de mâncărime apare atunci te atingi de ceva la care ești alergică. Poate să fie o chimicală, o vopsea, lână, o aromă. Pot să-ți apară pe piele bășici care să se spargă și să elibereze fluid. De cele mai multe ori, arată fix ca o eczemă, dar modul în care se întinde pe piele arată că ea are altă sursă. Dermatita de contact poate fi greu diagnosticată, pentru că eczemele apar la 72 de ore de la expunere. Uneori, se manifestă brusc, după o perioadă foarte lungă în care nu s-a mai întâmplat nimic. Alteori, apare chiar dacă folosești același șampon și același gel de duș de foarte multă vreme. Nu se știe exact de ce, sistemul imun variază și el, în timp.

Iedera

Iedera e un exemplu clasic de dermatită de contact. Poate imediat la contactul cu planta sau poate să apară la contactul pielii cu uleiul pe care-l conține. Cele mai multe cazuri de alergii de acest tip se duc de la sine. Încearcă să nu te scarpini, dă-te cu o loțiune cu cortizon și ia pilule antihistaminice. Acasă, fă băi reci sau bandajează-ți rănile cu bicarbonat și înfășoară cu ceva. Dacă persistă mai mult de 10 zile, du-te la doctor. 

Psoriazis

E o boală autoimună care provoacă celulele pielii la un ciclu de viață mult mai rapid decât cel normal. Asta înseamnă că celulele se adună pe suprafața pielii și formează pete roșii și mari, care nu provoacă prurit. Tratamentul diferă în funcție de severitatea bolii. De obicei, tratamentul implică tratament local, dar dacă boala persistă, atunci se va acționa din interior.

Medicația

Pruritul poate fi provocat de foarte multe medicamente. Simptomele pot să varieze de la apariția eczemelor la mâncărimi violente. Cele mai vinovate dintre medicamente sunt analgezicele, atât cele cu rețetă, cât și cele care sunt foarte la îndemână și pe care le cumpărăm foarte des. Poate poți să obții un substitut la aceste analgezice, dacă ai răbdare ca durerea să-ți treacă ceva mai greu.

Bolile de rinichi

Deși rinichii pot părea că nu au legătură cu pielea, boala de rinichi poate provoca prurit. Cele mai multe dintre aceste mâncărimi acoperă zone mari ale pielii și, de obicei, se manifestă foarte agresiv noaptea.
Mâncărimea din cauza rinichilor se manifestă din cauză că toxinele sunt eliminate din sistem.
Tratamentul e hidratarea. Și, bineînțeles, tratarea corectă a bolii de rinichi.

Boala de ficat

Și ficatul se ocupă cu eliminarea toxinelor din organism, astfel că și acesta e responsabil de mâncărimi. Acestea pot fi foarte severe uneori. Mâncărimile cauzate de ficat se situează de obicei la nivelul palmelor sau la zona de deasupra gleznelor. Mâncărimile pot fi mai vocale înainte de ciclu sau în perioadele de stres.


Sursa foto: szzljy.com
S-ar putea să-ți placă și:

Loading...

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Trucuri pentru machiaj rezistent la apă - nr.27 (505)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei                

12 luni - 91 lei

" "