Diabetul zaharat de tip II, din ce în ce mai frecvent în rândul copiilor 

Diabetul zaharat este o boală tăcută, ce are riscuri majore și poate apărea încă de la vârste fragede, datorită alimentației nepotrivite, stresului, sedentarismului și factorilor genetici. 

În ultimii ani,numărul românilor care suferă de diabet s-a dublat,iar apariția acestei boli este din ce în ce mai des asociată cu o alimentație incorectă,cu obezitatea sau supraponderalitatea. În România peste 4.000 de copii suferă de diabet,în timp ce numărul adulțilors-a dublat,ajungând la aproximativ 2 milioane de cazuri,iar prevalența acestei boli este în creștere de la un an la altul. Mai mult,deși diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte,de peste 30 de ani,în ultimii ani,din cauza alimentaţiei nesănătoase,bazată în special pe mâncarea de tip fast-food,sucuri acidulate,dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică,numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi,respectiv,cu diabet insulino-independent a crescut,de asemenea.

Cauzele apariției diabetului sunt multiple și elucidate doar parțial. Astfel,în timp ce apariția ambelor tipuri de diabet (de tip 1 și 2) este legată într-o oarecare măsură de factorii genetici și implicit ereditari,factorii de mediu,factori psihologici însoțiți de tulburări precum depresia,atacurile de panică,fobia,anxietatea și tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă,bulimia) se regăsesc printre principalele cauze ale apariței diabetului în România. În plus,ultimele studii pe această temă asociază din ce în ce mai des consumul de lapte de vacă și de produse lactate la sugari cu predispoziția pentru  diabet autoimun de tip 1”,a declarat Iuliana Corhan,Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

Dulciurile procesate,grăsimile animale și pâinea în exces pot favoriza apariția diabetului

În ceea ce privește alimentația,consumul în exces de grăsimi și de dulciuri procesate sunt principalii factori de risc din punct de vedere alimentar,crescând predispoziția la diabetl zaharat,mai ales în cazul în care sunt corelate cu deficiențe metabolice.

“Din păcate,interesul pentru o alimentație sănătoasă în România la ora actuală nu este o prioritate,românii având tendința de a acorda o atenție mai mare nutriției doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecțiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat. De aici și numărul tot mai crescut de probleme de sănătate,a cazurilor de obezitate,de supraponderabilitate și,implicit,de diabet ”,a declarat Maria Martac,director general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia,surplusul de calorii,consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv,sau a celor care nu oferă un echilibru nutrițional specific vârstei,greutății și activității fizice,sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii la ora actuală.

O alimentație bazată pefructe și legume proaspete,pește,cereale integrale cu indice glicemic scăzut,mișcarea și efortul fizic moderat,nu doar că previn apariția problemelor de greutate și a bolilor asociate acestora,dar pot ține și sub control astfel de boli cronice,iar prin intermediul unei educații bine sedimentate acest stil de viață poate fi privit ca o normalitate și nu ca o constrângere”,a mai adăugat Iuliana Corhan.

Diabetul – o boală tăcută cu riscuri majore

Una dintre cele mai mari pericole cu privire la apariția diabetului este asimptomatia,sau simptomele atipice,nespecifice,precum sunt oboseala,astenia,stările de nervozitate,sau senzația gurii uscate. Astfel,diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani înainte de a fi descoperit,nedepistarea la timp a bolii putând duce la complicații mai grave precum problemele cardiovasculare,renale,oftalmologice,complicațiile cronice micro și macrovasculare,complicații acute hipoglicemiile si hiperglicemiile,sau chiar la deces,în cazul dezechilibrelor metabolice severe.

Odată diagnosticul stabilit,bolnavul va respecta cu strictețe dieta recomandată de medicul diabetolog și nutriționist,monitorizând constant valoarea carbohidraților pe care îi ingeră.

Pâinea fără zahăr,îndulcitorii naturali,făina,dulciurile,gemurile și sucurile fără zahăr sau laptele vegetal neîndulcitsunt unele dintre cele mai comandate produse pentru diabet.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

Ceaiurile de slăbit. Eficiente sau nu?

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 23 lei

6 luni - 46 lei        

12 luni - 91 lei

" "