Dieta contra ficatului gras 

Steatoza hepatică, cunoscută și sub numele de ficat gras, este cauzată de depunerile de lipide la nivelul ficatului. O dietă corespunzătoare împiedică afecțiunea să se agraveze și să degenereze în ciroză.

 

Alimente interzise

 

Urmează o dietă hipocalorică. Limitează consumul de pâine,paste și produse de panificație din făină albă,orez alb instant sau prefiert,cereale îndulcite. Nu mai consuma sucuri de fructe și băuturi carbogazoase,dulciuri din comerț,fructe conservate în sirop dulce. Limitează consumul de miere,melasă,glucoză,dextroză,zahăr brut. Nici iaurturile aromatizate sau dulci nu sunt bune. Sunt periculoase produsele îndulcite cu sirop de porumb  („high fructose corn syrup”),care favorizează depunerea de lipide la nivelul ficatului. Evită grăsimile trans,din produse din comerț preparate pe bază de grăsimi hidrogenate și margarină. Evită grăsimile saturate-carne grasă,mezeluri,brânzeturi maturate,ulei de palmier,unt.

 

 

Consumă alimente cu omega 3

 

Optează pentru dieta mediteraneană,bogată în acizi grași mononesaturați și omega 3. Surse de acizi grași mononesaturați sunt uleiul de măsline extravirgin de primă presă,fructele oleaginoase (neprăjite și nesărate) și avocado. Consumul de omega 3 este recomandat în cazul suferinzilor de steatozăcare prezintă și un nivel ridicat al trigliceridelor. Principalele surse din acest compus sunt somonul,macroul,heringul,sardelele,tonul-sau uleiul de in,semințele de chia,semințele crude de dovleac.

 

 

Slăbește câteva kilograme

 

Celor care au ficat gras li se recomandă să piardă circa 5-10 % din greutatea corporală,pentru a-și ameliora starea de sănătate. Ideal ar fi ca dieta alimentară să fie combinată cu activitatea fizică,pentru a pierde kilogramele în plus. Specialiștii susțin că o pierdere prea rapidă în greutate poate agrava inflamația aferentă bolii și accelera evoluția maladiei. Ritmul pierdeii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână.

S-ar putea să-ți placă și:

Din aceeași categorie:Spune-ți părerea:

Cele mai citite

Ultima ediție
Click! pentru femei

7 pași pentru o piele mai tânără-nr.33(459)

apare săptămânal

Aboneaza-te la revista

3 luni - 18 lei

6 luni - 35 lei       

12 luni - 69 lei